Противників ЛГБТ в Україні фінансують американські релігійні консерватори – розслідування

Дата: 17 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Американські християнські консерватори, зокрема Стів Вебер, керівник українського відділення телекомпанії Christian Broadcasting Network, створили в Україні Альянс “Україна за сім’ю”, члени якого проводять загальнонаціональні кампанії проти ЛГБТ та виступають проти антидискримінаційних змін до законодавства. 

Про це йдеться в новому розслідуванні Bellingcat. 

На фото: Стів Вебер /з фейсбук-сторінки CBN Emmanuil

“За роки після Революції Гідності американські консерватори долучилися до запеклих дебатів в Україні щодо антидискримінаційних законів. Здається, “CBN Україна” сприяла створенню розгалуженої парасолькової мережі, яка об’єднала провідних українських супротивників ЛГБТ, організовуючи загальнонаціональні кампанії щодо заборони ЛГБТ-заходів та боротьби проти правового захисту ЛГБТ-людей”, – зауважують у розслідуванні.  

CBN є однією з найбільших у світі телерадіокорпорацій, яка, згідно з описом на офіційному сайті, “готує народи світу до пришестя Ісуса Христа”. 

У розслідуванні, посилаючись на звіт “Медіа важливі для Америки”, пишуть, що CBN “сприяє довірі та забезпечує матеріалами найекстремальніші з правих ЗМІ”, а також є “платформою для анти-ЛГБТ-груп, щоб ті мали змогу просувати свої ідеї до великої аудиторії”. 

Також, наприклад, CBN представила в Україні американські практики конверсійної терапії і Сукупність методик, спрямованих на зміну сексуальної орієнтації людини з гомосексуальної на гетеросексуальну. Більшість медичних і психіатричних організацій, які висловили думку щодо терапії, засуджують її застосування. через проєкт CBN “Сімейна академія”, ініційований Вебером, який залишається активним і досі.

Торік статки телекомпанії CBN сягнули $243 млн, мережа працює 67 мовами в 149 країнах. 

“Однією з них є Україна. CBN присутня на пострадянському просторі з початку 1990-х років, її діяльністю до початку 2020 року керував американський громадянин Стів Вебер (як повідомляє “CBN Україна”, Вебер продовжує працювати над “просімейною ініціативою”), – пише Bellingcat.  

У розслідуванні зазначають, що CBN діє в Україні через Асоціацію милосердя “Еммануїл”. За словами Вебера, до 2015 року в “CBN Україна” працювало 150 людей, 90% бюджету надходило зі США та 10% – з внутрішніх джерел.

Крім того, останніми роками Вебер та група релігійних консервативних лідерів створили в Україні Альянс “Україна за сім’ю”, офіційно зареєстрований рухом “Всі разом!” та благодійним фондом “Сім‘я”.

Ці неурядові організації очолюють Адріан Буковинський та Руслан Кухарчук, відомі противники ЛГБТ, які систематично виступають проти “пропаганди гомосексуальності”. Серед їхніх союзників також Павло Унгурян, ексдепутат Верховної Ради, співавтор одного з декількох законопроєктів у цій площині. 

До 2019 року Альянс входив до складу експертної ради міжпартійної парламентської групи, присвяченої “духовності, моралі та здоров’ю України”. 

Протягом декількох років члени Альянсу організовували в Україні “Національний сімейний форум”. У 2019 році, наприклад, у ньому взяли участь тодішній президент Петро Порошенко та безліч релігійних і громадських діячів. Під час заходу уклали резолюцію, у якій закликали уряд України “зробити неможливою пропаганду девіантної поведінки на публічних заходах”, “зупинити спроби ратифікації Стамбульської конвенції щодо захисту жінок від насильства”, “вилучити терміни “сексуальна орієнтація”, “ґендер” і їхні похідні із законів, нормативних актів та припинити використовувати їх в освіті. 

Ще однією ознакою визначної ролі членів та засновників Альянсу в українській політиці, йдеться в розслідуванні, є участь Кухарчука та Унгуряна, хоч і в особистій якості, у вищому керівному органі впливової релігійної консервативної організації “Всеукраїнський Собор”.

У 2019 році вона підтримала “Національний сімейний форум”. Координатором “Собору” є Олександр Турчинов, який на той час також був головою Ради національної безпеки і оборони, а наразі очолює виборчий штаб партії “Європейська солідарність”. Турчинов та його дружина Ганна неодноразово висловлювалися щодо “нав’язування українському суспільству ґендерної та ЛГБТ-ідеології”. 

Bellingcat припускає, що результатом роботи Альянсу стало цьогорічне відхилення Верховною Радою законопроєкту щодо посилення відповідальності за злочини на ґрунті ненависті за ознакою сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності.

Представник CBN заявив Bellingcat, що мережа “шкодує про втрату нагляду” за своєю українською філією.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter