Одеські депутати звернуться до уряду, щоб вилучити з бібліотек книжку “Принцеса + принцеса”

Дата: 19 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Депутати Одеської обласної ради вирішили звернутися до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з вимогою вилучити з дитячих і шкільних бібліотек книжку новозеландської письменниці Кейті О’Нілл “Принцеса + принцеса: довго і щасливо”.

Таке рішення ухвалили на засіданні 16 квітня. 

Депутат Веніамін Унгурян від партії “За майбутнє”. Фото: фейсбук-сторінка депутата

З пропозицією вилучити книжки виступив депутат Веніамін Унгурян від партії “За майбутнє” та інші члени групи “За духовність, моральність та здоров’я Одещини”. На їхню думку, авторка видання кидає виклик “традиційним цінностям”, адже головні героїні книжки  доходять висновку, що можуть жити й без принца. Ініціативу підтримали 53 депутати. 

“Чоловіки в цій книзі представлені слабкими й нездатними допомагати жінкам, і я б просила підтримати це звернення, тому що діти повинні виховуватися з розумінням, що чоловіки сильні, а жінки можуть бути іноді слабкими”,цитують журналісти слова колеги Унгуряна від ОПЗЖ Таміли Афанасієвої

Однак серед депутатів були й такі, які виступили проти та наголошували, що облрада не має ставати цензором і вирішувати, які книжки слід читати або не читати дітям.

“Одеська облрада не може виступати цензором і вирішувати, які книжки повинні бути, а які ні, і раз ми проголосували за це рішення, то наступного разу пропоную заборонити всі книжки, де вбивають дітей, наприклад книжки Ганса Крістіана Андерсена, “Івасика Телесика”, – зазначив депутат Юрій Басюк.

Фото: Одеська облрада

Одеські депутати не перші, хто намагається вилучити книжку “Принцеса + принцеса: довго і щасливо” з бібліотек. До цього з такою пропозицією виступили в Луцьку, однак у відповідь на це прохання Міністерство культури та інформаційної політики заявило, що не вилучатиме книжки. 

У відомстві тоді зауважили, що в Українському інституті книги збирали пропозиції щодо закупівлі, а всі варіанти подавалися на розгляд експертної ради, до складу якої входили 50 осіб. Серед них, як переконували в Мінкульті, були книжкові оглядачі, журналісти, керівники бібліотек та освітяни. За книжку “Принцеса + принцеса: довго і щасливо” проголосували 19 із 26 обласних бібліотек, а тому її придбали в кількості 1240 примірників на загальну суму 124 тисячі гривень (з урахуванням вартості доставлення).

Окрім звернення до уряду щодо вилучення книжки одеські депутати також проголосували за інший проєкт – про звернення до Міністерства освіти і науки, голів районних рад, об’єднаних територіальних громад області та ректора Одеської академії неперервної освіти щодо вивчення курсів духовно-морального спрямування та популяризації сімейних цінностей в установах освіти області.

Йдеться, як зазначають місцеві видання, про шкільні предмети “основи християнської етики”, “біблійна історія та християнська етика”, “християнська етика в українській культурі” та “основи сім’ї”, якими наразі “охоплено” тільки 5,5% учнів шкіл регіону. Починаючи з 2021/2022 навчального року, на думку авторів проєкту, у варіативній частині навчальних планів усіх класів необхідно передбачити одну годину на тиждень на вивчення цих курсів та популяризації сімейних цінностей. За таке рішення проголосували 55 депутатів.

Нагадаємо, що вже кілька років поспіль в Україні триває кампанія на захист так званої традиційної сім’ї, розгорнута гомофобними релігійними активістами, в межах якої місцеві ради розглядають та ухвалюють шаблонні звернення до центральної влади з вимогами обмежити права та ігнорувати інтереси ЛГБТ-українців. У межах цієї ж кампанії на сайті президента періодично з’являються гомофобні петиції.

Так, у квітні 2018 року із сайту голови держави видалили одну з таких петицій, підтриману різними церквами й релігійними організаціями. Під нею підписалися понад 23 тисячі осіб із необхідних 25. Тоді ж в Офісі Омбудсмана зазначали, що заклик активістів зазіхав на права і свободи ЛГБТІ-спільноти та містив ознаки підбурювання до дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації. 

Минулого року вже президент Володимир Зеленський нагадував авторам та підписантам схожого звернення, що будь-які законодавчі ініціативи, спрямовані на обмеження конституційних прав громадян, є незаконними.

Раніше ZMINA розповіла, як минулого року ЛГБТ-активісти виграли декілька судів щодо гомофобних ініціатив місцевої влади у регіонах, а СБУ чи не вперше звернула увагу на зв’язок рухів за “традиційні цінності”, які зазвичай є гомофобними, та проросійських сил. 

Фотографія обкладинки: ТСН

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter