Любов проти ненависті: чому комікс “Принцеса + принцеса” важливий для суспільства

Дата: 29 Січня 2021 Автор: Ольга Падірякова
A+ A- Підписатися

Улітку 2019 року видавництво “Рідна мова” випустило книгу коміксів авторства новозеландської письменниці Кейті О’Нілл “Принцеса + принцеса. Довго і щасливо”. Вихід книжки спричинив дискусії в соцмережах та медіа, крім того, за скаргою одного з батьків мережа гіпермаркетів “Ашан” відізвала її з продажу та повернула видавництву. Друга хвиля негативних коментарів у бік видавців здійнялася цього тижня, після поширення інформації про закупівлю державою партії коміксів про пригоди двох принцес для українських бібліотек. Релігійні та праворадикальні організації, зокрема, звинувачують видавців та посадовців у “пропаганді гомосексуалізму” та діях, спрямованих проти інституту сім’ї. Експерти натомість вважають, що книжка допоможе виховувати спокійних, гармонійних та впевнених людей, а декого навіть врятує. 

Розповідаємо, про що комікси й чому поява такого видання важлива і корисна для суспільства загалом та молоді зокрема.

Чому дві принцеси?

На відміну від більшості традиційних казок та фентезі протагоністками в коміксі є дві принцеси, які об’єднують свої зусилля і знання, щоб подолати антагоністку – злу чарівницю. А на початку принцесу Сейді рятує з вежі принцеса Аміра, тому що жоден принц досі не спромігся цього зробити. Є в коміксі й принц, але він не схильний до геройства, і його також доведеться рятувати вже двом принцесам.

Метою видавництва було показати інші, відмінні від стереотипних моделі поведінки та стосунків у суспільстві. Зокрема, те, що роль принцеси не завжди полягає в безвольному сидінні у вежі в очікуванні міфічного принца на білому коні. Адже сучасні жінки активно розв’язують свої проблеми, а також проблеми оточення та чоловіків зокрема. Утім, наразі образ активного шукача пригод та спритного рятівника все ще превалює в дитячій літературі, орієнтованій на хлопців.

Водночас, як і більшість дитячої літератури, комікс розповідає про дружбу, взаємну допомогу, повагу та перемогу добра над злом.

Закиди про ЛГБТ-пропаганду та наступ на інститут сім’ї

Утім, кінцівка коміксу, де двоє принцес, відчувши взаємне доповнення, вирішують пройти через усі гаразди й негаразди життя разом та одружуються, вчергове спричинила бурхливу реакцію з боку релігійних та праворадикальних організацій.

Це сталося після того, як громадська організація “Всі разом” оприлюднила інформацію, що Міністерство культури закупило у 2019 році 1240 екземплярів “Принцеса + принцеса. Довго і щасливо” для українських бібліотек. Звичайно, це було подано як страшна загроза для життя та здоров’я всіх українців. В такому ключі інформацію швидко підхопили сайти та видання релігійного та консервативного спрямування. 

Крім заголовків на кшталт “Маленьким українцям нав’язують комікс про принцес-лесбійок” та “Влада почала з бюджету фінансувати пропаганду содомії серед дітей”, з’явилось у мережі й депутатське звернення до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з вимогою відізвати книжки з бібліотек.

Підписанти звернення, яке ініціював член депутатської групи “За майбутнє” Анатолій Урбанський, вважають, що книга є прямою пропагандою “одностатевих відносин”, яка, своєю чергою, “суперечить статті 51 Конституції України, де визначено шлюб як вільну згоду чоловіка та жінки”.

Також супротивники поширення коміксу переймаються витраченими на книгу державними грошима. Щоправда, реальну суму вартості цих книжок у закупівлях їм дізнатися не вдалось, але це не завадило заявити, що одна книжка обійшлася державі в 509 грн.

Водночас видавництво “Рідна мова” у відповідь на запит видання ZMINA повідомило, що державна установа “Український інститут книги” дійсно придбала в них 1240 книг, але не по 509 грн, а по 100 грн за примірник.

Також у видавництві категорично не погоджуються з тим, що комікс “Принцеса + принцеса. Довго і щасливо” є пропагандистським твором:

“У жодному нашому коміксі немає закликів діяти в той чи інший спосіб. Цей комікс – про важливість власного вибору, про усвідомлення того, що люди різні, та про терпимість до цього. Але щоби зрозуміти сенси або зробити будь-які висновки, треба прочитати комікс. Комікс дуже обережно торкається тем романтичних стосунків і терпимості до різних моделей гендерної поведінки. Жодних відвертих сцен там немає й бути не може”.

У видавництві додають, що вікова категорія, на яку розраховано комікс, – 10–12 років, про що вказано на їхньому сайті, а не 5+, як написали інші видання. 

Чому толерантність важлива: коментарі експертів та психологів

Експерти, з якими поспілкувалася ZMINA, вважають появу такого коміксу в українських бібліотеках позитивним явищем.

Так, координаторка програми “Гендерна демократія” Фонду ім. Г. Бьолля в Україні Ганна Довгопол упевнена, що така література допоможе позбутись у дорослому житті застарілих стереотипів та уникнути травм, пов’язаних з ними:

“По-перше, це просто майстерно написаний та намальований комікс, яскравий, у хорошому українському перекладі, читати його – сама насолода. Але найголовніше – він показує різні моделі стосунків, відходячи від стереотипних, коли принц обов’язково рятує принцесу, а вона виходить за нього заміж.

Звісно, буває і так, але буває, що одну принцесу рятує інша, а потім навпаки. Зрештою, вони разом рятують принца, з яким лишаються в хороших дружніх стосунках. І така книжка  поряд з багатьма іншими дає дітям розуміння, що стосунки можуть бути різні, але головне – це повага і любов. Такий підхід виховує спокійних, упевнених у собі й гармонійних дорослих”.

Вона додає, що нав’язані стереотипи, зокрема щодо правильного і неправильного вибору партнерів чи супутників, часто ламають життя людей. Тож заклики до введення жорстких консервативних суспільних норм є шкідливими.

“Мені дуже смішно і сумно водночас читати заяви деяких неоконсервативних груп про “агресивну пропаганду одностатевих відносин” у книжці. По-перше, як можна пропагувати закоханість? Ми, звісно, вибираємо, з ким будувати стосунки, але подібні обмеження – жінки та чоловіки мають чинити лише в певний спосіб і ніяк інакше – дуже часто ламають життя людей. Бо вони роблять те, що вписує їх у певну ілюзорну “коробочку”, а не те, що вони щиро хочуть. Подібні ж так звані антигендерні рухи хочуть повернути жорсткі консервативні суспільні норми, за яких, будемо чесними, люди ніколи не були щасливими”, – зауважує експертка.

Тезу про те, що зображення в книжці стосунків між двома дівчатами чи хлопцями здатне вплинути на формування сексуальної орієнтації в підлітків, спростовує і психологиня Марина Діденко:

“На психосексуальний розвиток дитини впливає багато факторів: від проходження вагітності й внутрішньоутробного розвитку до виховання і, звичайно, середовища. Але вся ця група факторів вливає в комплексі й не має жодного визначального. Сексуальна ж орієнтація людини є вродженим показником. Усі геї і лесбійки виросли у світі, де активно “пропагуються” гетеросексуальні норми, але це не вплинуло на їхню сексуальну орієнтацію. Цей принцип працює і у зворотному напрямку”.

Натомість історія про різноманіття, про те, що бувають різні види стосунків і різні люди, буде корисною для всіх з погляду толерантнішого ставлення до всього інакшого в майбутньому, каже Діденко.

Про те, що такі історії можуть фактично врятувати життя підліткам, які усвідомили свою гомосексуальність чи бісексуальність, але бояться відкритись оточенню, говорить і інша фахівчиня.

“Подібна література може підтримати дитину, показати сценарій, у якому є місце прийняттю, щастю, гармонійним стосункам з іншою людиною і, що вкрай важливо, із самою або самим собою.

Я працюю з дітьми, працюю з ЛГБТ-підлітками й знаю напевно, що рівень депресивних станів у таких дітей значно вище. Коли більшість переживає за хороші оцінки й стосунки з друзями, ЛГБТ-підлітки найбільше хвилюються через неприйняття в сім’ї.

Добре, якщо ця книга допоможе дитині, яка переживає сильну тривогу, не дасть їй піти з дому або замислитися про самогубство, що, на жаль, трапляється серед ЛГБТ-підлітків. Подібна література дає віру, що все можна подолати й бути щасливим”,каже психологиня Маріанна Новаковська в коментарі виданню “Йод”.

Зі свого боку експертка з недискримінації Центру прав людини ZMINA Ірина Виртосу переконана, що формувати в дітей і молоді сприйняття світу без стереотипів дуже важливо для здорового суспільства. Адже це може запобігти злочинам ненависті, які, на жаль, сьогодні все ще поширені в Україні.

“Правозахисні організації щороку фіксують досить велику кількість нападів на ґрунті гомофобії та трансфобії. Водночас потерпілі часто навіть не заявляють про це в поліцію, адже бояться публічно розкрити свою орієнтацію і зазнати ще більшої стигматизації та цькування. Відомо, наприклад, що ЛГБТ-людей часто обирають як об’єкти для пограбувань та шантажу саме через це. Тож табуювання тем, пов’язаних з одностатевими стосунками, є дуже шкідливим”, – наголошує експертка.

Крім того, на її погляд, книжка сприятиме відходу від застарілих стереотипних ролей жінок:

“До прикладу, якщо рятують дівчину, то це обов’язково має бути принц. Тут укорінюється стереотип, що дівчина не здатна на рішучі вчинки, бо “заслабка чи надто дурна”. Усе це підсилюється суспільним очікуванням, що дівчина має бути стрункою та тендітною. У книжці це спростовано з чудовою іронією та гумором. І це дуже влучно для того, щоб виховувати в дітях здорове сприйняття світу: що люди різні й може бути безліч суспільних ролей, а не тільки безвольна принцеса та принц-рятівник. Хоча моїй доньці тільки три роки, здається, уже час купувати їй цей комікс”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter