Зеленського просять заборонити християнську етику в школах

Дата: 30 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Президента України Володимира Зеленського просять заборонити державним службовцям та освітянам пропагувати релігію в робочий час та викладати в школах предмет християнська етика.

Відповідну петицію опублікували на сайті офіційного інтернет-представництва президента України. 

Історія християнської етики в українських школах розпочалася ще в 90-х роках. Тоді обласні ради західних регіонів рекомендували школам скеровувати вільні години на вивчення цього предмета. На вищому рівні про запровадження обов’язкового курсу християнської етики заговорили у 2005 році, коли тодішній президент Віктор Ющенко ініціював викладання в школах предмета етика віри. У 2009 році він закликав представників церкви приєднатися до роботи спеціальної церковної ради, яка працювала на базі МОН. Однак після цього в різних частинах України години християнської етики почали скорочувати, а десь узагалі прибрали зі шкільного розкладу. 

Уже у вересні минулого року в Міністерстві освіти і науки запевняли, що в концепції нової української школи немає обов’язкових рекомендацій щодо вивчення предмета християнська етика. Проте, незважаючи на це, в останні дні свого президентства колишній очільник України Петро Порошенко підписав указ щодо затвердження Стратегії національно-патріотичного виховання, де, зокрема, йдеться про впровадження навчальних дисциплін духовно-морального спрямування. Автор петиції на сайті Зеленського запевняє, що цей пункт указу суперечить Конституції. 

“Дисципліни духовно-морального спрямування (їх перелік є в додатку 13 відповідного наказу МОН. – Ред.) за своєю суттю є дисциплінами релігійного характеру, і тому недопустимі у світських школах. Мабуть, найвідомішою серед дисциплін духовно-морального спрямування є предмет християнська етика. Зміст цього предмета практично не пов’язаний з етикою, адже більшість тем присвячена вивченню Біблії та церковних догм. Зміст окремих тем з християнської етики містить ознаки розпалювання ворожнечі щодо атеїстів, язичників, “свідків Єгови”, ЛГБТ тощо”, – стверджує він. 

Окрім скасування указу експрезидента, автор звернення просить Зеленського:

  • вплинути на Міністерство освіти і науки, щоб у відомстві видали указ про дотримання конституційного принципу відділення церкви від школи та принципу світськості освіти;
  • подати на розгляд парламенту законопроєкт про внесення змін і доповнень до низки законів України, зокрема до Закону “Про державну службу” та Закону “Про освіту”, де б закріпили конституційний принцип відокремлення держави та освіти від релігії;
  • призупинити дії всіх наказів Міністерства освіти і науки, якими передбачається навчання дисциплін духовно-морального спрямування в загальноосвітніх школах та фінансування таких уроків з державного бюджету.

На момент публікації новини під петицією свої підписи поставили майже дві тисячі людей з 25 тисяч необхідних. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter