Єврокомісія може подати позов проти Польщі через “зони, вільні від ЛГБТ” 

Дата: 30 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Єврокомісія розглядає питання щодо судового позову проти Польщі стосовно “вільних від ЛГБТ” зон, створених деякими місцевими органами влади.

Про це повідомляє Reuters.

 

Європейський Союз заявляє, що прав ЛГБТ мають дотримуватися всі держави-члени. Утім, керівна націоналістична партія Польщі зробила антиЛГБТ-політику частиною своєї політичної платформи.

Так, у березні в країні однозначно заборонили одностатевим парам усиновлювати дітей. Понад 100 міст та районів також оголосили себе “вільними від ЛГБТ” зонами. 

“Ми перевіряємо, чи порушує створення цих зон договори ЄС”, – сказав один із представників Єврокомісії. Він додав, що процес ще не завершено. Інший посадовець підтвердив, що виконавча влада в Брюсселі розглядає це питання.

Судова процедура вимагатиме від Польщі ліквідації зон, невиконання цього може призвести до значних штрафів.

Коментуючи це, представник польського уряду зазначив:

“У Польщі не існує законів, які б дискримінували людей на основі їхньої сексуальної орієнтації”.

Польща вже перебуває під спеціальним розслідуванням ЄС щодо підриву верховенства права.

Керівна партія “Право і справедливість” (PiS) неодноразово мала протистояння з ЄС щодо демократичних цінностей, оскільки застосовувала до судів та засобів масової інформації посилений контроль, обмежувала права жінок та відкидала імміграцію з Близького Сходу та Африки.

Попри тиск та той факт, що Польща є основним отримувачем фінансової допомоги ЄС, Варшава відмовилася змінити обраний напрям, заявивши, що повинна захищати “традиційні католицькі звичаї країни”.

Раніше президентка Єврокомісії нагадала польській владі, що вільним від ЛГБТ зонам не місце в ЄС. Через гомофобію Єврокомісія також відмовилася надати кошти шести польським містам у межах програми співпраці міст-побратимів. 

Майже сотня польських повітів і воєводств почали оголошувати себе “вільними від ЛГБТ-ідеології” з березня 2019 року. У такий спосіб консерватори відреагували на слова міського голови Варшави Рафала Тшасковського про намір долучити інформацію про ЛГБТ до програми сексуальної освіти. Резолюції, які ухвалювали місцеві органи самоврядування, мали декларативний характер, однак активісти та правозахисники наголошували, що лише факт існування цих документів стигматизує ЛГБТ-людей та фактично вилучає їх із суспільства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter