“Вільні від ЛГБТ” міста у Польщі не отримають гроші від Єврокомісії через гомофобію

Дата: 30 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Єврокомісія відмовилася надати кошти шести польським містам у рамках програми співпраці міст-побратимів через гомофобні резолюції, які раніше  ухвалила там місцева влада.

Про це повідомляє DW.

Майже сотня польських повітів і воєводств почали оголошувати себе «вільними від ЛГБТ-ідеології» з березня минулого року. Таким чином консерватори відреагували на слова міського голови Варшави Рафала Тшасковського про намір включити інформацію про ЛГБТ у програму сексуальної освіти. Резолюції, які приймали місцеві органи самоврядування, мали декларативний характер, однак активісти та правозахисники наголошували, що лише факт існування цих документів стигматизує ЛГБТ-людей та фактично виключає їх із суспільства.

Через гомофобні заяви французький регіон Центр-Долина Луари оголосив, що припиняє партнерські відносини з один з польських воєводств. Між ними існували програми з обміну учнями в середніх школах, спільні культурні та наукові проєкти. 

Про відмову надати фінансування від Єврокомісії гомофобним містам повідомив міністр юстиції Польщі Збігнєв Зьобро. Він наголосив, що Варшаві треба вжити “рішучих дій” через рішення Єврокомісії, яке він назвав “протизаконним тиском”. Розкритикували рішення Єврокомісії й польські опозиціонери. 

“Карати місцеві громади за дурні рішення, які приймають їхні ради, недобре”, – заявив депутат від “Громадянської платформи” Ян Грабець.

Водночас єврокомісарка з питань рівності Гелена Даллі нагадала польській владі, що країни-члени ЄС та органи державної влади повинні поважати цінності та основні права союзу. 

Нагадаємо, що напередодні президентських виборів наразі чинний президент Польщі Анджей Дуда, кажучи про запровадження в школах сексуальної просвіти з питань ЛГБТ, назвав “ідеологію, яка під кліше поваги й терпимості приховує глибоку нетерпимість”, руйнівнішою за комуністичну. Також перед виборами Дуда хотів заборонити ЛГБТ-парам всиновлювати дітей. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter