Президент Польщі назвав просвіту з питань ЛГБТ руйнівнішою за комунізм

Дата: 15 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Президент Польщі Анджей Дуда у своїй передвиборчій промові, кажучи про запровадження в школах сексуальної просвіти з питань ЛГБТ, назвав “ідеологію, яка під кліше поваги й терпимості приховує глибоку нетерпимість”, руйнівнішою за комуністичну. 

Про це повідомляє Ройтерс. 

                PAP / Mateusz Marek

У своєму виступі Дуда зреагував на дії мера Варшави Рафала Тшасковського. Він також є кандидатом у президенти країни від головної опозиційної партії “Громадянська платформа” та виступив за впровадження в столичних школах програми сексуальної освіти, що охоплюватиме й викладання з питань, які стосуються ЛГБТ. 

“Покоління моїх батьків протягом 40 років боролося за вигнання комуністичної ідеології зі шкіл, щоб її не можна було нав’язати дітям, не промивати їм мізки. Вони боролися не для того, щоб ми тепер прийняли, що прийде інша ідеологія, ще руйнівніша для людини, ідеологія, яка під кліше поваги й терпимості приховує глибоку нетерпимість”, – заявив натомість Дуда.

Він також додав, що “батьки є відповідальними за сексуальне виховання своїх дітей” і “жодні установи не можуть втручатися в те, як вони це роблять”. 

Після промови президента Польщі західні ЗМІ, як-от ВВС, The Guardian, Reuters, Associated Press та Financial Times, розцінили, що йдеться про ЛГБТ-“ідеологію”, та подали його слова з відповідними заголовками. 

Водночас Дуда не конкретизував, яку “ідеологію” мав на увазі. У своєму твітері він зазначив, що його висловлювання використали як “частину брудної політичної боротьби”: 

“І знову як частину брудної політичної боротьби мої слова виривають із контексту. Я справді вірю в різноманітність та рівність”, – написав Дуда, звертаючись до згаданих медіа. Про що саме йшлося в його промові, він не пояснив. 

Святослав Шеремет, координатор з політики та законодавства Національного ЧСЧ-консорціуму #MSM_PRO, пояснює, що суперечка розгорнулася довкола шкільних програм сексуальної просвіти для польських підлітків: 

“Питання, яке стало каменем спотикання, – включати чи не включати інформацію про ЛГБТ в ці програми. Поза сумнівом, секспросвіта без ЛГБТ-компонента – це не просвіта, а викручування дійсності”. 

На думку експерта, польські кандидати в президенти “вдало розігрують ЛГБТ-карту, як засіб привернення електорату”. 

“Важливо те, що тематика ЛГБТ стала в Польщі чинником національного масштабу. Якщо в передвиборчих перегонах ЛГБТ стають об’єктом запеклих суперечок, отже ЛГБТ-рух у Польщі настільки впливовий, що “загрожує” політичній потужності консервативно-клерикального крила. До речі, в Польщі ЛГБТ почуваються значно краще, ніж в Україні. Працює на порядок більше гей-закладів дозвілля, польськими містами проходять багатотисячні прайди, в Польщі, на відміну від нас, будують свою кар’єру політики, що є відкритими геями. Бургомістри великих польських міст, включно з мером Варшави, цілком прихильні до ЛГБТ”, – коментує Шеремет. 

Він також переконаний, що Польща зберігатиме курс на забезпечення прав і свобод людини для ЛГБТ, бо це “відповідає цінностям загальноєвропейського дому”.  

Нагадаємо, що 10 червня Дуда підписав “Сімейну хартію” передвиборних пропозицій, зокрема пообіцяв заборонити одностатевим парам вступати в шлюб або всиновлювати дітей, а в школах – викладати питання ЛГБТ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter