Французький регіон відмовився співпрацювати з польським через гомофобію

Дата: 26 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Французький регіон Центр-Долина Луари оголосив, що припиняє партнерські відносини з Малопольським воєводством. Такий крок регіон зробив у відповідь на проголошення воєводства “вільною від ЛГБТ зоною”.

Про це повідомляє видання France Bleu.

Президент регіону Франсуа Бонно назвав позицію Малопольського воєводства “неприйнятною загрозою безпеці, повазі та свободі інших людей”.

“Це надзвичайно тривожно. Для нас немислимо ставитися так до іншої людини”, – сказав Бонно.

Франсуа Бонно

Між Долиною Луари та Малопольщею існували програма з обміну учнями в середніх школах, спільні культурні та наукові заходи. 

“Я продовжуватиму дуже ретельно розглядати кожну заявку. Однак наразі я не можу співпрацювати з тим, хто приймає таку політику”, – резюмував Франсуа Бонно.

Як відомо, більш ніж 80 польських міст і громад оголосили себе вільними від ЛГБТ зонами, де не сприяють заходам спільнот.

“Нехай діти збережуть своє безтурботне дитинство. Я не хочу забирати в них їхні іграшки та казки, щоб замінити це темою (ЛГБТ. – Ред.), з якою вони сьогодні всюди зустрічаються”, – цитує німецька радіостанція  Deutschlandfunk Nova Адама Космідера, депутата партії “Право та справедливість” (PiS) у раді міста Лешно на півночі Польщі. 

За даними мовника, такі рішення мають символічний характер. Місцеве самоврядування в такий спосіб висловлюється проти “пропаганди гомосексуалізму”

У рішеннях рад ідеться, що лишень “природні та традиційні родини” можуть почуватись у вільних від ЛГБТ зонах як удома. 

Політики, які підтримують рішення міських рад, твердять, що цей статус не спрямований проти представників ЛГБТ, а лише проти ідеології, яку вони представляють. 

“Політики називають ідеологією роз’яснення те, що хтось має іншу форму сексуальності. У них – некоректний підхід”, – коментує оглядач радіостанції Флоріан Келлерманн

Соціолог Марек Трощинські вважає, що такі рішення можуть бути переломними в суспільному дискурсі. 

“На ці рішення можуть посилатись інші громадяни й наполягати, що вони можуть бути проти гомосексуалів, адже так вирішила рада нашої громади”, – каже соціолог. 

ЗМІ зазначає, що правоконсервативна керівна партія “Право та справедливість” намагається зробити країну консервативнішою. Вже близько року партія обрала для себе ЛГБТ-спільноту за головного ворога. У такий спосіб політики намагаються відмежуватися від країн ЄС, де діти начебто зарано стикаються з питаннями сексуальності.

Оглядач Deutschlandfunk Nova відзначає, що для представників ЛГБТ-спільноти такі зони “є катастрофою”, адже вони сподівалися, що політичне суспільство з роками ставатиме ліберальнішим. Але це сталося лише у великих містах. У регіонах лишається спротив.

Напередодні Європейський парламент закликав польську владу засудити акти громад та скасувати всі ухвалені органами влади резолюції, що порушують права ЛГБТ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter