Євросоюз оголосили простором свободи для ЛГБТIK-людей

Дата: 12 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський парламент проголосував за те, щоб визнати територію Європейського Союзу простором свободи для ЛГБТІК-людей.

Про це повідомили на сайті Європарламенту. 

Фото: EPA

Резолюція, яку підтримали 492 голосами за, стала відповіддю на відступ влад деяких країн ЄС, зокрема Польщі та Угорщини, від захисту прав гомосексуальних людей. Документ підтримали рівно через два роки після того, як перше польське місто оголосило себе “вільним від ЛГБТ-ідеології”.

“Бути собою – це не ідеологія. Це ваша ідентичність. Ніхто і ніколи не зможе цього забрати”,відреагувала на голосування у своєму твіттері голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Депутати Європарламенту наголосили, що так звані зони, вільні від ЛГБТ, у Польщі, є частиною ширшого контексту, зокрема посилення тиску з боку державних органів влади, деяких посадовців, наприклад чинного президента, та провладних медіа. Щодо Угорщини, то європарламентарі згадали про підтриману торік угорським парламентом заборону трансґендерам змінювати в документах стать, вказану після народження. 

”ЛГБТІK-люди в усьому ЄС повинні насолоджуватися свободою жити й публічно демонструвати свою сексуальну орієнтацію та ґендерну ідентичність, не боячись нетерпимості, дискримінації чи переслідування, а органи влади на всіх рівнях управління в ЄС повинні захищати й сприяти рівності та основним правам усіх, включно з ЛГБТІ-особами”, – підсумували вони.

Щоб розв’язати проблему дискримінації ЛГБТ-людей, депутати закликають використовувати всі інструменти, включно з процедурами, передбаченими статтею 7 Договору про ЄС. У ній ідеться про констатацію Радою Європи існування явної загрози серйозного порушення якою-небудь державою-членом цінностей ЄС, яку можуть оголосити за пропозицією однієї третини держав-членів, Європейського парламенту або Європейської комісії. 

У цьому разі Рада ЄС може зупинити деякі права держави-члена, зокрема право голосу представника уряду цієї держави-члена в самій Раді.

Нагадаємо, у вересні минулого року президентка Єврокомісії нагадала польській владі, що вільним від ЛГБТ зонам не місце в ЄС. Через гомофобію Єврокомісія також відмовилася надати кошти шести польським містам у межах програми співпраці міст-побратимів.

Відомо, що наразі гомофобію визнали злочином у Швейцарії та Бразилії. В Україні ЛГБТ-люди досі не можуть жити спокійно, а, за даними ООН, найбільше протидіють рівності гомосексуалів у країні церква та праворадикали.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter