Підставою для заборони ЛГБТ-маршів у Рівному став анонс акції, створений ботом у фейсбуці

Дата: 26 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Підставою для ухвалення рішення щодо заборони проводити в Рівному ЛГБТ-марші став анонс акції, створений ботом у фейсбуці. 

Про це повідомляє Суспільне. 

Заборона "маршів рівності" у Рівному: коментар представника ЛГБТ-спільноти

"Це тотальний сюр", – представник ЛГБТ спільноти про рішення РівнерадиКеруючись стандартом балансу думок, Суспільне запитало представника ЛГБТ-спільноти Рівного, що він думає про заборону "маршів рівності" та інших заходів. Він погодився говорити, однак ми не називаємо його імені та змінюємо голос – таке було прохання. Зазначимо лише, що йому – двадцять з лишком років. Нагадаємо, Рівнерада сьогодні прийняла рішення заборонити проведення "маршів рівності" на території міста. Директорка правозахисної організації "Amnesty International Україна" закликала скасувати це рішення, оскільки, на її думку, воно дискримінує людей за ознаками сексуальної орієнтації й гендерної ідентичності. Більше про це тут: https://suspilne.media/6352-rivnenska-miska-rada-zaboronila-marsi-lgbt-spilnot/

Gepostet von UA: Рівне am Dienstag, 24. Dezember 2019

Акція, що обурила представника ВО “Свобода”, який ініціював ухвалення антиконституційної заборони, мала нібито відбутися в місті 1 січня 2020 року. Однак місцеві ЛГБТ-активісти про запланований марш нічого не знали, а активіст, який спілкувався з журналістами Суспільного на умовах анонімності, повідомив, що акаунт, який створив подію у фейсбуці, – фейк. 

Такої ж думки дійшла й представниця Інституту масової інформації Антоніна Торбіч, яка для видання “Четверта влада” підготувала аналіз того, як рівненські медіа на основі фейкових повідомлень, залишених від профілю “Катерини Омельчук”, пишуть про ЛГБТ-спільноту. 

Виявилося, що фото “Катерини Омельчук” ідентичні з фотографіями дівчат на ім’я Ірина Гончарова та Рита Коваль, розміщеними в акаунтах російських сайтів знайомств. 

Фотографії профілю “Катерини Омельчук” у фейсбуку

Фотографії на одному з російських сайтів знайомств 

Нагадаємо, що 24 грудня міська рада Рівного заборонила проведення в місті маршів ЛГБТ-спільноти. Таке рішення чиновників суперечить 39-й статті Конституції, що гарантує кожному право збиратися мирно, без зброї й проводити збори, мітинги, походи і демонстрації.

Нещодавно схоже рішення про заборону ЛГБТ-заходів ухвалили депутати в Чернівцях, однак очільник міста Олексій Каспрук швидко наклав на нього вето та нагадав своїм колегам про неприпустимість дискримінації, порушення Конституції, а також про практику ЄСПЛ щодо цього питання.

Відомо, що вже кілька років поспіль в Україні триває кампанія на захист так званої “традиційної сім’ї”, розгорнута релігійними активістами, у межах якої місцеві ради розглядають та ухвалюють шаблонні звернення до центральної влади з вимогами обмежити права та ігнорувати інтереси ЛГБТ-людей.

Досі у своїй країні ЛГБТ-українці стикаються з виявами дискримінації в навчанні, роботі та звичайному житті. Хоча більшість громадян доброзичливо ставиться до представників, наприклад, інших національностей, але у більш ніж половини з них ЛГБТ-люди викликають настороженість. Останні дослідження показали, що лише 14% українців вважають, що суспільству слід прийняти гомосексуальність своїх співгромадян. Так само погано до ЛГБТ-людей ставляться в Росії. 

За словами експертів, негативне сприйняття українцями ЛГБТ-співгромадян спричинене тим, що лише 4,9% опитаних мають серед своїх знайомих геїв, лесбійок, бісексуалів або трансґендерів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter