У Рівному заборонили ЛГБТ-марші

Дата: 24 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Міська рада Рівного заборонила проведення в місті маршів ЛГБТ-спільноти.

Про це повідомляє Суспільне. 

Ідею, ініційовану депутатом від ВО “Свобода” Олегом Карпяком, підтримали 36 його колег. Проєкт рішення міськради посилається на статтю 3 Сімейного кодексу України, в якій ідеться про те, що “підстави, на яких створюється сім’я, не мають суперечити моральним засадам суспільства”.

“Заборонити на території міста Рівне пропаганду різних видів девіантної статевої поведінки, у тому числі у формі так званих “маршів рівності”, “прайдів”, “фестивалів квір-культури” тощо, що проходять у місцях масового дозвілля сімей з дітьми”, – йдеться в документі, який також забороняє проведення публічних кампаній і заходів, які “складають загрозу інституту сім’ї як складовій стратегії національної безпеки України”.

Контроль за виконанням рішення доручили комісії з питань захисту суспільної моралі.

Нагадаємо, що Конституція України гарантує кожному право збиратися мирно, без зброї й проводити збори, мітинги, походи і демонстрації. Це право закріплено в статті 39. 

Нещодавно схоже рішення про заборону ЛГБТ-заходів ухвалили депутати в Чернівцях, однак очільник міста Олексій Каспрук швидко наклав на нього вето та нагадав своїм колегам про неприпустимість дискримінації, порушення Конституції, а також про практику ЄСПЛ щодо цього питання.

Відомо, що вже кілька років поспіль в Україні триває кампанія на захист так званої “традиційної сім’ї”, розгорнута релігійними активістами, у межах якої місцеві ради розглядають та ухвалюють шаблонні звернення до центральної влади з вимогами обмежити права та ігнорувати інтереси ЛГБТ-людей.

Досі у своїй країні ЛГБТ-українці стикаються з виявами дискримінації в навчанні, роботі та звичайному житті. Хоча більшість громадян доброзичливо ставиться до представників, наприклад, інших національностей, але у більш ніж половини з них ЛГБТ-люди викликають настороженість. Останні дослідження показали, що лише 14% українців вважають, що суспільству слід прийняти гомосексуальність своїх співгромадян. Так само погано до ЛГБТ-людей ставляться в Росії. 

За словами експертів, негативне сприйняття українцями ЛГБТ-співгромадян спричинене тим, що лише 4,9% опитаних мають серед своїх знайомих геїв, лесбійок, бісексуалів або трансґендерів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter