Поліція відкрила справу через тяжкий стан дітей та погані умови утримання в інтернаті на Буковині

Дата: 29 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

У дитячому будинку-інтернаті на Буковині волонтери виявили погані умови проживання та недбайливе ставлення до вихованців. Після того, як справа набула розголосу, дітей госпіталізували до київської лікарні “Охматдит”. Нині правоохоронці розслідують кримінальну справу щодо неналежного виконання обов’язків працівниками закладу. 

Про це пише “Українська правда. Життя” з посиланням на відповідь правоохоронних органів на запит. 

Фото: Марта Левченко

Так, про погані умови утримання дітей в інтернаті розповіла голова благодійної організації “Місто добра” Марта Левченко. У березні 2023 року вона вирішила передати дітям з інтернату солодощі. Жінку пропустили у заклад, а медсестра показала їй дітей, які перебувають у важкому стані. 

За словами Марти, хворі підлітки лежали у ліжечках для немовлят, а також на поламаних ліжках, деякі сиділи у брудних візочках без підкладок. Під головами дітей були подушки з видертим поролоном. Деякі діти носили по два підгузки, які, ймовірно, певний час не змінювали.

Волонтерка помітила, що багато дітей потребували лікарської допомоги. Зокрема, хлопчик з великим животом, у якого потім виявили цироз. У іншої дитини по всьому тілу були виразки – ймовірно, пролежні, які закривали памперсами. У ще однієї дитини, як каже Марта, були “гнилі зіпсовані зуби”. 

Левченко стверджує, що дітей у будинку-інтернаті прив’язували мотузками до твердих лав та гойдалок.

“Ані іграшок, ані майданчика, ані навчання, ніякого розвитку. Одна дитина тихесенько вила, як звірятко, у кучугурі ганчірок. Це хворі діти. Вони не можуть нічого сказати, тому терплять навіть неймовірний зубний біль. Лежить дитина з порушеннями зору, а поряд з нею – стіна і можна руку запхати у цвіль”, – каже вона. 

Після того, як волонтерка опублікувала інформацію про допомогу інтернату, її перестали туди пускати. Невдовзі до регіону приїхала міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, і волонтерці вдалося передати їй фото з інтернату. Жінка каже, що сподівалася на зміни, однак їх не сталося.

На початку вересня Жолнович повідомила, що отримала від чернівецьких волонтерів фото дітей з комплексними порушеннями, які були у складному стані. Вона зазначила, що ці діти переміщені із Дружківського дитячого будинку-інтернату.

“Моніторинг показав, що у деяких дітей відсутні або протерміновані індивідуальні плани стаціонарного догляду та реабілітації. Дитячі кімнати очевидно потребують вдосконалення відповідно до сучасних вимог, а на кухні є порушення санітарних норм”, – повідомила міністерка.

Керівниця Київської школи державного управління імені Сергія Нижного Анна Міщенко та радник Секретаріату уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Антон Гулідін змогли госпіталізувати дітей з інтернату до київської лікарні “Охматдит”. 

Керівник Чернівецької обласної прокуратури Антон Ковальський у коментарі “Українська правда. Життя” розповів, що місцева нацполіція зареєструвала кримінальне провадження за статтею 137 Кримінального кодексу України про неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей. 

Раніше ZMINA писала, що в лютому 2022 року Рада відтермінувала на два роки перетворення санаторних шкіл на інші заклади. Їх мали трансформувати в інші заклади або ліквідувати до липня 2022 року, але процес трансформації відтермінували до липня 2024 року.

Нагадаємо, що в українських закладах інтернатного типу здебільшого відсутні бомбосховища. Значна частина з них має підготовлені підвали, де зібрано речі першої потреби. Проте навіть за наявності укриття персонал часто нехтує сигналами тривоги й користується для безпеки клієнтів правилом двох стін.

Під час надзвичайного стану особливо гостро постає питання забезпечення прав людини для осіб з інвалідністю, які проживають в інтернатних установах та інших місцях несвободи. Наразі експерти наголошують на важливості реформування інтернатної системи та пошуку якісної альтернативи, яка відповідала б нормам Європейського Союзу.

Нагадаємо, що у День усиновлення, 17 вересня, президент України Володимир Зеленський наголосив на важливості всиновлення всіх українських дітей, які залишилися без батьківського піклування. Він переконаний: інтернати в Україні не мають існувати.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter