Литва допоможе спорудити школи-бомбосховища в шести областях України

Дата: 30 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Литовці планують побудувати нові школи-бомбосховища в шести областях України – Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Сумській та Чернігівській. 

Про це заявив очільник литовської програми з відбудови України Co-create Future of Ukraine Артурас Жарновскіс в інтерв’ю Укрінформу.

Фото: Тернопільська міська рада

Саме завдяки цій ініціативі відбудеться побудова нових шкіл-укриттів. За його словами, окрім зазначених шести областей, ще один такий обʼєкт можуть спорудити на Харківщині.

“У чому ідея? У деяких українських регіонах діти через повномасштабну війну не можуть ходити до шкіл. Це величезна проблема. А якщо пригадати ще й попередні ковідні обмеження, то виходить, що це вже четвертий шкільний рік, коли діти не ходять до шкіл”, – каже Жарновскіс.

За його словами, будівництво таких шкіл відбуватиметься з нуля, тобто в тих місцях, де раніше не було укриттів. У нових закладах передбачать і антирадіаційний захист.

“Вкотре повторю: наша мета – аби діти могли повернутися до освітнього процесу з безпосереднім спілкуванням одне з одним і з учителями. А в інших умовах такі приміщення-бомбосховища можна буде використовувати по-різному: для спортивних, культурних занять, будь-якого дозвілля в позаурочний час”, – наголосив посадовець.

Жарновскіс також запевнив, що будівництво шкіл-бомбосховищ в Україні зможуть завершити до кінця 2024 року.

Нагадаємо, що на початку квітня Кабінет Міністрів вніс зміни до субвенції з держбюджету на облаштування безпечних умов у закладах середньої освіти. Цьогоріч регіони отримають 2,5 мільярда гривень на будівництво укриттів у школах. Йдеться насамперед про області, наближені до зони бойових дій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter