Після війни місця несвободи мають бути реформовані, а на заміну їм прийти якісна альтернатива – Fight For Right

Дата: 16 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Під час надзвичайного стану особливо гостро постає питання забезпечення прав людини для осіб з інвалідністю, які проживають в інтернатних установах та інших місцях несвободи. Наразі експерти наголошують на важливості реформування інтернатної системи та пошуку якісної альтернативи, яка відповідала б нормам Європейського Союзу.

Про це під час “Правозахисної НеКонференції” заявила менеджерка з адвокації громадської організації людей з інвалідністю Fight For Right Вікторія Харченко.

Фото: Getty Images

“Люди з інвалідністю лишаються “ув’язненими” у закладах закритого типу без вибору та залежні від інших, які розпоряджаються їхнім життям та здоров’ям. Крім того, з ризиком бути захопленими в заручники російськими військами та/або використовуватися, як живий щит”, – зазначає вона. 

Харченко зазначає, що реформа інтернатних закладів “на папері” почалася ще в 2017 році з дитячих закладів, але на практиці мало що змінилося. Однак, за її словами, є точкові позитивні кроки у процесі евакуації – часто це так званий людський фактор. 

“Наприклад, Гельмязівський психоневрологічний інтернат в Черкаській області приймав людей з трьох областей. Завдяки зусиллям директорки наразі для евакуйованих створені нормальні побутові умови, забезпечення ліками тощо”, – додає менеджерка з адвокації.

Вікторія Харченко нагадала, що війна має стати початком нового майбутнього в Україні, в якому місця несвободи будуть реформовані, а на заміну їм прийде якісна альтернатива. Україна роками отримувала численні рекомендації від договірних органів ООН щодо реформування інтернатної системи. І більшість з них ігнорувала, що й призвело до такої масштабної катастрофи сьогодні.

“Однак, якщо ми все-таки хочемо стати членами ЄС, то почати цей непростий шлях деінституціалізації державі таки доведеться. Україні нарешті треба визнати, що реальні кроки до реформи закритих закладів для дорослих з інвалідністю мають статися максимально швидко та взяти на себе публічні зобов’язання”, – підкреслила Харченко.

Наостанок експертка додала, що розпочати можна щонайменше з обліку всіх закладів, людей, які в них проживають, та оновлення точних даних для того, щоб планувати реформу, спираючись на реальні цифри, а також оцінку потреб.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну люди з інвалідністю долучалися до організації евакуації та логістики, доставляння гуманітарної допомоги. Крім того, вони займалися налагодженням контактів для здійснення порятунку, прокладанням маршрутів, пошуками доступного прихистку, забезпеченням ліками та асистивними технологіями тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter