Ініціатори рятувальних кампаній та волонтери: як люди з інвалідністю долучалися до порятунку

Дата: 25 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну люди з інвалідністю долучалися до організації евакуації та логістики, доставляння гуманітарної допомоги. Крім того, вони займалися налагодженням контактів для здійснення порятунку, прокладанням маршрутів, пошуками доступного прихистку, забезпеченням ліками та асистивними технологіями тощо.

Про це свідчать результати дослідження “24.02: Евакуація людей з інвалідністю”.

Фото: Getty Images

Голова громадської організації людей з інвалідністю Fight For Right Юлія Сачук зауважує, що попри те, що “війна витала у повітрі”, ніхто не розумів наскільки самі люди з інвалідністю спроможні бути вагомою частиною процесів з порятунку людей.

“Ні держава, ні міжнародні гуманітарні організації не очікували, що з перших днів війни ми як організація людей з інвалідністю почнемо рятувати людей. І не тільки приймати виклики й контактувати з людьми. А самі організовувати евакуації – приймати запити, продумувати логістику, оплачувати евакуацію. І це робити на системному рівні вже впродовж дев’яти місяців”, зазначила Сачук.

Так, люди з інвалідністю фактично самі виконують 11 статтю Конвенції про права осіб з інвалідністю, в якій йдеться про зобов’язання держави вживати “усіх необхідних заходів для забезпечення захисту й безпеки осіб з інвалідністю у ситуаціях ризику, зокрема в збройних конфліктах, надзвичайних гуманітарних ситуаціях та під час стихійних лих”.

В організації Fight For Right також наголошують, що на момент початку повномасштабного вторгнення Росії законодавство України не містило чітких та вичерпних регулювань, які окремо стосувались би евакуації та загалом порятунку людей з інвалідністю, тож громадський сектор та волонтери прагнули дотримуватися принципу “нічого для нас без нас”.

“Саме громадський сектор, мобілізувавши свої сили, напрацював алгоритми взаємодії, щоб зробити свою роботу ефективною і використати обмежені ресурси якомога ефективніше, чого не спромоглася вчасно зробити держава, і так почасти й досі”, підсумовують в організації. 

Нагадаємо, що наразі чи не найбільшим викликом є евакуація з прифронтових зон та окупованих територій. Переміщення в більш безпечні місця напередодні зими є нагальним для людей старшого віку, людей з інвалідністю та дітей.

Читайте також: “В Україні є один міфічний бункер, пристосований для людей з інвалідністю”: про проблеми з укриттями, евакуацією та безбарʼєрним прихистком

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter