Евакуація в більш безпечні місця напередодні холодів є нагальною для людей з інвалідністю та їхніх родин – Fight For Right

Дата: 17 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Наразі чи не найбільшим викликом є евакуація з прифронтових зон та окупованих територій. Напередодні зими людям з інвалідністю та їхнім родинам слід переміститися в більш безпечні регіони.

Про це заявила кейс-лідерка Fight For Right Ольга Брайченко під час презентації дослідження “24.02: Евакуація людей з інвалідністю”. 

Фото: Depositphotos

“Попереду – холоди. Ми закликаємо людей евакуюватися з небезпечних регіонів. Не зволікайте. Евакуація – рятує життя”, – зазначила Брайченко.

Переміщення в більш безпечні місця є нагальним для людей старшого віку, людей з інвалідністю та дітей.

Водночас адвокаційна менеджерка Fight For Right Ірина Федорович додала, що у воєнний час люди з інвалідністю вимушені самостійно долати бар’єри, які не були усунені всупереч зобов’язанням держави у мирний час.

“У воєнний час ці бар’єри, невидимі для людей без інвалідності, помножуються на десять і стають на заваді можливості евакуюватись, забезпечити собі та родині відносну безпеку, ухвалювати вчасні та інформовані рішення тощо”, – пояснила вона.

У дослідженні “24.02: Евакуація людей з інвалідністю” йдеться про кілька форматів евакуації з прифронтових та окупованих територій. Приміром, з більш безпечних населених пунктів Донеччини людей евакуювали списаними швидкими через організації “Янголи спасіння” та Червоний Хрест Україна до евакуаційних потягів, які прямували на Захід України.

Також “Fight For Right” регулярно проводить евакуацію автомобілем швидкої допомоги та власними автомобілями.

Крім того, волонтери забирають людей звичайними автобусами та мікроавтобусами, які привозять у ті населені пункти гуманітарну допомогу. Волонтери за 2-3 дні дають оголошення про можливість евакуації людей і напрямок вивезення.

“Якщо ти — людина з інвалідністю, яка опинилася в окупації, то вижити самостійно взагалі неможливо. Вчасно надана допомога — це питання вже до активності бойових дій, до наявності волонтерів і спеціалістів… І взагалі — лікарських засобів. Тому це дуже-дуже страшно бути людиною з інвалідністю в окупації”, — додає волонтерка Ольга Вовк-Собіна.

Експерти також додають, що найскладніше рятувати людей старшого віку з прифронтових чи окупованих територій, оскільки досить часто вони відмовляються від евакуації, бо хвилюються за будинок чи господарство. 

Раніше ZMINA писала, що організація “Fight For Right” допомагає людям з інвалідністю евакуюватися на безпечну територію, знаходить водіїв для вивезення, а також надає фінансову підтримку для евакуації. Крім того, команда надає супровід для перетину кордону та допомагає з розміщенням за кордоном. Щоб отримати таку допомогу, варто звернутися за телефоном 0-800-30-66-33 або на пошту help@ffr.org.ua.

Нагадаємо, що люди з інвалідністю на тимчасово окупованих армією РФ територіях України не мають доступу до базових прав, також вони нерідко стають “живим щитом” для загарбників.

Читайте також: Евакуація людей з інвалідністю: провалений державою іспит

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter