Рада відстрочує на два роки перетворення санаторних шкіл на інші заклади

Дата: 02 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Санаторні школи в Україні, які мали бути або трансформовані в інші заклади, або ліквідовані до липня 2022 року, матимуть на процес трансформації ще два роки.

Закон з новим терміном перетворення санаторних шкіл Верховна Рада ухвалила в першому читанні 1 лютого. 

Фото: Zmi.ck.ua

Згідно з документом, санаторні школи (а також санаторні школи-інтернати) мають змінити профіль до 1 липня 2024 року.

Санаторна школа – це заклад відповідного профілю, який забезпечує не лише середню освіту, а й відновлення і зміцнення здоров’я дітей, які потребують тривалого лікування.

Згідно із Законом “Про повну загальну середню освіту”, в Україні такі заклади мають реорганізуватися, закритися або перепрофілюватися на один з типів закладу, визначених законом. Закон визначає такі типи закладів: початкова школа, ліцей, гімназія, спеціальна школа, навчально-реабілітаційний центр тощо.

Раніше крайнім терміном трансформації санаторних шкіл, а також санаторних шкіл-інтернатів було 1 липня 2022 року. Однак законопроєкт № 6354 передбачає продовження цього строку.

Крім цього, він пропонує дати засновникам шкіл можливість створити в закладах оздоровчо-профілактичні підрозділи.

“Такий підрозділ на базі закладу освіти сприятиме як розвитку інклюзивної освіти, так і загальному зміцненню здоров’я дітей, що є дуже важливим в умовах дворічної пандемії COVID-19”, – йдеться в пояснювальній записці.

У Міністерстві освіти та науки наголошують, що перетворення шкіл допоможе органам місцевого самоврядування сформувати освітню мережу відповідно до потреб громади. Отже, буде створене підґрунтя для поступового реформування закладів з урахуванням інтересів усіх учасників освітнього процесу.

За даними МОН, у 2020 / 2021 навчальному році в системі освіти функціонували 65 санаторних шкіл з пансіонами (інтернатами) у структурі, в яких навчалися 14 548 учнів, серед них – 552 дитини-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Найбільша кількість закладів розташована в Дніпропетровській області – сім закладів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter