На Херсонщині суд визнав мешканку села Високе винною в колабораціонізмі, але повернув їй усе арештоване майно

Дата: 29 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Суд визнав Наталію Старостіну із села Високе Тягинської громади звільненого Бериславського району на Херсонщині винною в колабораційній діяльності. Жінці заборонили працювати в органах влади протягом десяти років і повернули все арештоване в неї раніше майно. Суд погодився з аргументами, що будинок, земельна ділянка, автомобіль і мотоцикл життєво необхідні їй і її родині.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок Великоолександрівського районного суду Херсонської області від 16 квітня.

Село Високе, Бериславський район Херсонщини

Суд встановив, що 45-річна Старостіна Наталія Георгіївна, уродженка села Таврійське, мешканка села Високе Тягинської громади, 2022 року добровільно погодилася працювати на росіян.

Жінка працювала діловодом в окупаційній адміністрації села Високе. Вона займалась оформленням і видаванням так званої допомоги від загарбників та приставок Т2 для перегляду телеканалів країни-агресора.

Про те, що Старостіна була однією з найактивніших колаборанток у селі Високе, писали в місцевих пабліках. Сама вона свою провину визнала і пояснила, що офіційно окупанти її не оформлювали на роботу, хоча зарплату в російських рублях виплачували.

За її словами, вона вимушено пішла працювати на ворога, бо не мала інших джерел доходу і мусила годувати сім’ю, зокрема неповнолітнього сина. Наталія Старостіна сказала в суді, що вся її робота полягала в наданні односельцям “допомоги” від окупаційної влади.

Раніше суд арештував у жінки житловий будинок, земельну ділянку площею 0,1755 га, автомобіль Renault Duster 2010 року і мотоцикл Musstang  MT125-8 2020 року, а прокурор наполягав на конфіскації всього цього майна. Утім, Старостіна просила повернути їй арештоване майно. Суд погодився з тим, що транспортні засоби їй потрібні для переміщення районом: без них вони не зможуть у разі потреби дістатися до лікарні. А якщо в неї конфіскують будинок, то її родині не буде де жити.

Тож суд вирішив зняти арешт і повернути жінці все її майно.

Вирок – позбавлення права обіймати посади в органах влади протягом 10 років без конфіскації майна за ч. 2 ст. 111-1 КК України.

У квітні 2024 року Офіс генерального прокурора України заочно повідомив про підозру  Михайлу Гончарову, керівнику створеного Росією Федерального державного унітарного підприємства “Кримська залізниця” в пособництві під час війни. Підозри також оголосили керівникам Федерального агентства залізничного транспорту РФ, РЗ, та “Залізниці Новоросії”. Підозрюваним інкримінують забезпечення доставлення військових підрозділів, військової техніки, боєприпасів та інших вантажів на фронт в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter