Незаконному “уповноваженому з прав людини” у Криму оголосили підозру про колабораціонізм

Дата: 14 Червня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні повідомили про підозру в колабораційній діяльності незаконному “уповноваженому з прав людини” на тимчасово окупованому півострові Олександру Штехбарту.

Про це інформує пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, а також Головного управління Служби безпеки України АРК.

Олександр Штехбарт

У кримській прокуратурі повідомляють, що “Омбудсман”, зокрема, ухвалює рішення щодо організації роботи незаконного “апарату Уповноваженого з прав людини в Республіці Крим”, підписує від імені окупаційного органу накази, розпорядження, договори та інші документи, призначає та звільняє працівників апарату. Таким чином своїми навмисними діями підозрюваний сприяє реалізації політики влади РФ та забезпечує її діяльність на тимчасово окупованому півострові, пояснюють слідчі прокуратури АРК.

Як уточнюють у Головному Управлінні СБУ у Криму, “омбудсман” займається підтримкою незаконних збройних формувань Росії. Веде активну співпрацю з окупаційними військовими “установами” та із силовими органами Росії”.

У повідомленнях правоохоронців не називається імені підозрюваного, проте з відкритих джерел відомо, що посаду уповноваженого з прав людини у Криму обіймає Олександр Штехбарт. Його було призначено російським парламентом Криму 12 лютого цього року.

До призначення Штехбарт обіймав посаду помічника уповноваженого з прав людини. 2014 року, під час захоплення півострова, він кілька днів очолював окупаційну “прокуратуру Криму” до призначення Наталії Поклонської.

Публічних коментарів Штехбарта у цій справі поки немає.

У разі, якщо його провину буде доведено, йому загрожує до 10 років позбавлення волі за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Раніше посаду уповноваженого з прав людини Криму обіймала Лариса Опанасюк, у травні 2023 року вона достроково склала повноваження. Опанасюк – мати кримчанок Анни та Марії Опанасюк (український дует ANNA MARIA).

Раніше Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева заявляла, що “одним із пріоритетних завдань України після деокупації Криму стане виявлення та притягнення до відповідальності тих, хто сприяв російській анексії півострова”. За її словами, ті, хто вчиняв злочини проти людяності та воєнні злочини, порушував права людини та вчиняв злочини, визначені як геноцид, мають бути притягнуті до відповідальності.

Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Читайте також: Зеленський переконаний у квітучому майбутньому Криму після його деокупації

24 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму. Раніше Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

Напередодні лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв висловив упевненість, що ті, хто незаконно приїхав з РФ до тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим, покинуть півострів.

На другому парламентському саміті Кримської платформи Чехія закликала світ підтримувати Україну у звільненні її тимчасово окупованих територій. 

Українська влада наголошує, що Україна самостійно визначає свій шлях і що торгівля українським Кримом неможлива та неприпустима, адже Кримський півострів – це інтегральна частина України. Україна також наголошує, що без деокупації Криму неможлива безпека в Чорноморському регіоні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter