Народні депутати не підтримали альтернативний законопроєкт про лобізм, проти якого виступали громадські організації

Дата: 10 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Народні депутати 10 січня відхили проєкт закону “Про державну реєстрацію суб’єктів лобіювання та здійснення лобіювання в Україні” №3059 авторства голови депутатської фракції політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” Юлії Тимошенко. За це рішення проголосували 227 народних депутатів.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради України.

Раніше правозахисники висловлювали занепокоєння щодо підходів, які були закладені в законопроєкті №3059. Зокрема, системним недоліком законопроєкту був намір поширити регулювання лобізму на гарантовану законами діяльність організацій громадянського суспільства і громадян.

Крім того, законопроєкт не мав чіткого визначення лобізму як виду комерційної діяльності, яка передбачає надання суб’єктом підприємницької діяльності послуг з реалізації інтересів замовника в рішеннях чи нормативно-правових актах органів влади.

Серед найсуперечливіших положень законопроєкту було обмеження права громадян і організацій громадянського суспільства на реалізацію своїх інтересів через участь у формуванні публічної політики, а саме:

  • відсутність розмежування між лобістською діяльністю та участю громадян у формуванні державної політики;
  • запровадження додаткової звітності для організацій громадянського суспільства;
  • необґрунтовані обмеження на ведення лобістської діяльності;
  • додаткові регуляції для громадських організацій;
  • некоректна класифікація видів громадського залучення;
  • запровадження штрафних санкцій та можливість накладання штрафних санкцій на організації громадянського суспільства за рішенням регулятора.
Нагадаємо, 10 січня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про доброчесне лобіювання. Він визначає правові засади лобіювання і встановлює прозорі механізми, щоб кожен громадянин бачив усі потенційні впливи, які вчиняються на народних депутатів. Також законопроєкт унормовує права та обов’язки суб’єктів лобіювання, прописує правила етичної поведінки суб’єктів лобіювання, створює Реєстр прозорості, адміністратором якого буде Національне агентство з питань запобігання корупції, та регламентує звітність суб’єкта лобіювання, що вноситься до Реєстру прозорості.
 
Кабінет Міністрів України схвалив законопроєкт про лобіювання з доопрацюваннями, які частково враховують пропозиції громадськості та коментарі Міністерства юстиції. Своєю чергою громадські організації готують оновлені пропозиції до другого читання.
 
Раніше правозахисники закликали Кабмін повернути внесені НАЗК законопроєкти про лобізм на доопрацювання та забезпечити проведення подальших змістовних, відкритих та інклюзивних консультацій щодо таких проєктів до кінця 2023 року.
 
Тим часом Комітет з правової політики Верховної Ради України визнав такими, що не відповідають Конституції, чотири законопроєкти про лобізм, проти яких виступило громадянське суспільство.
 
У лютому 2021 року низка громадських організацій закликала депутатів відхилити згадані законопроєкти. Зокрема, йшлося про те, що закладені в них підходи становлять загрозу обмеження прав громадян та організацій громадянського суспільства для здійснення і захисту своїх прав і свобод, задоволення своїх громадянських, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, а також права на участь у виробленні рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter