Президент Чехії підписав закон про розширення прав одностатевих пар: що він передбачає

Дата: 30 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

29 квітня, у понеділок, чеський президент Петр Павел підписав закон, який розширює права одностатевих пар у країні, хоча й не легалізує шлюбів для них.

Про це йдеться на сайті президента Чехії.

Фото: René Volfík, iROZHLAS.cz

Цей законопроєкт ще в січні схвалила нижня палата чеського парламенту, а в середині квітня за нього проголосував сенат. Документ покликаний урівняти в більшості прав гетеросексуальні й гомосексуальні пари, але не передбачає легалізації одностатевих шлюбів.

Поправки до Цивільного кодексу Чехії, які парламент намагався розглянути із середини минулого року, передбачали, що люди однієї статі зможуть укладати шлюб та матимуть такі самі права, які зараз мають дружина та чоловік: наявність спільного майна, право на пенсію вдівця та вдови, права та обов’язки щодо дітей, а також доступ до замісної сімейної опіки.

У результаті зареєстровані цивільні партнерства, які зараз можуть укладати геї та лесбійки та які існують у Чехії з 2006 року, мали б практично зникнути як інститут.

Однак через протести консервативних депутатів кінцевий законопроєкт, ухвалений нижньою палатою парламенту Чехії, сенатом та президентом, не запроваджує одностатевих шлюбів, а тільки підтверджує вже наявний механізм партнерств для гомосексуальних пар.

Документ також не передбачає права всиновлення для таких пар. Єдиний випадок, коли гомосексуальні пари зможуть всиновити дитину, – якщо один з них є її біологічним батьком чи матірʼю. 

Нагадаємо, що дискусії щодо легалізації одностатевих шлюбів точаться в Чехії вже понад п’ять років. Зокрема, у червні 2018 року чеський уряд підтримав законопроєкт про введення в країні повноцінного інституту шлюбу для гомосексуальних пар, але через те, що в країні не була сформована коаліція, голосування провести не змогли.

Читайте також: Цивільні партнерства: що це таке, для кого вони та чому важливо ухвалити закон

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter