Українці загалом виступають за проведення місцевих виборів на звільнених територіях, щойно дозволить безпекова ситуація – опитування

Дата: 30 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Якщо безпекова ситуація дозволяє, то місцеві вибори на звільнених територіях можна проводити. Також на цих територіях можна поступово відновлювати місцеве самоврядування. Утім, українці  виступають за обмеження права бути обраним на президентських або парламентських виборах для мешканців звільнених територій або виступають за відтермінування цього права. 

Про це свідчать результати другої хвилі всеукраїнського національного опитування “Реінтеграція звільнених громад та соціальна згуртованість”, передає кореспондент видання ZMINA

 
Дослідження провела соціологічна група “Рейтинг” на замовлення Школи політичної аналітики НаУКМА.
 
З 11 до 16 березня 2024 року соціологи опитали 2 005 респондентів віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій (ТОТ) Криму та Донбасу та тих територій, де на момент опитування був відсутній український мобільний зв’язок.
 
Згідно з результатами опитування, в українців відрізняється бачення відновлення місцевого самоврядування на звільнених територіях залежно від тривалості їхньої окупації. 

Так, тезу про те, що місцеве самоврядування має бути відновлене одразу після деокупації в повному обсязі, 49% респондентів підтримали щодо тих територій, які були окуповані після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Щодо окупованих із 2014 року Автономної Республіки Крим та окремих районів Донеччини й Луганщини, то таку думку поділяють лише 5%. 

46% респондентів вважають, що вибори мають проводитися на раніше окупованих територіях через п’ять років. А до того на цих територіях мають діяти військово-цільні адміністрації. Щодо новоокупованих територій таку позицію поділяють 18%.

Ще 20% опитаних мають власні ідеї щодо виборів на звільнених територіях. 28% не визначилися в цьому питанні щодо тих територій, які Росія окупувала з початку її військової агресії у 2014 році.

У порівнянні з першою хвилею опитування, проведеного в жовтні 2023 року, дещо зменшилася (з 55 до 49%) кількість тих респондентів, які вважають, що місцеве самоврядування має бути відновлене одразу після деокупації. Утім, дослідники сумніваються, що в цьому разі можна говорити про тренд.  

70% загалом погоджуються, що на окупованих 2022 року територіях вибори до місцевого самоврядування мають відбутися одразу, щойно це дозволять умови після завершення війни. Категорично не погоджуються з цим 8%, ще 6% радше не згодні з цим.

Переважна більшість (загалом 69%) не хочуть обмежувати право голосування на президентських та парламентських виборах для жителів територій, окупованих 2014 року. Вони виступають, щоб це право було таким самим, як і для всіх інших громадян. Не погодилися з цим лише загалом 18%. 

Загалом 50% вважають, що потрібно на певний строк обмежити право балотуватися до парламенту тим жителям, які проживали на територіях, окупованих із 2024 року. 28% не згодні з цією тезою. 4% не визначилися.

 

Опитування відбувалося методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження не більш ніж 2,2%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter