Уряд схвалив євроінтеграційний законопроєкт про лобіювання — Стефанішина

Дата: 08 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України схвалив законопроєкт про лобіювання з доопрацюваннями, які враховують пропозиції громадськості та коментарі Міністерства юстиції.

Про це заявила віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на своїй сторінці у фейсбуку. 

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. Фото: AP

“Закон про лобіювання повинен відповідати європейським стандартам. Його метою має бути створення прозорого ринку послуг лобіювання. Та очевидно, що він має бути націленим передусім саме на зменшення впливу олігархів на держуправління й економіку, а не на обмеження можливостей громадського сектору просувати суспільно значущі зміни. У законопроєкті зафіксовано, що таке адвокація, і що вона не є лобіюванням”, — пояснила Стефанішина.

Посадовиця вказала, що наприкінці минулого тижня мала зустріч з представниками громадських організацій, на якій детально проговорили запропоновані НАЗК законодавчі зміни.

Зі слів віцепрем’єрки, за результатами спільної роботи:

  • удосконалюється визначення в законопроєкті — лобіювання, об’єкт та предмет лобіювання;
  • доопрацьовується перелік прав і обов’язків суб’єкта та об’єкта лобіювання;
  • визначаються сфери/питання, на які дія закону не поширюється.

Окремо вона зазначила, що текст законопроєкту, “який зараз “гуляє” інтернетом, не є коректним”. Стефанішина наголосила, що на засіданні уряду схвалили внесений НАЗК текст з урахуванням пропозицій громадянського суспільства.

Додамо, ухвалення законопроєкту про лобіювання визначено як один з чотирьох додаткових кроків Європейською комісією для того, щоб Україну визнали готовою до початку переговорів про вступ до ЄС.

“Решта три законопроєкти вже у парламенті, й сподіваюся, будуть найближчим часом ухвалені. Це буде потужний сигнал у той час, коли обговорюються рішення по Україні, ухвалення яких очікуємо на Єврораді наступного тижня”, — підсумувала віцепрем’єрка. 

Раніше громадські організації закликали Кабмін повернути внесені НАЗК законопроєкти про лобізм на доопрацювання та забезпечити проведення подальших змістовних, відкритих та інклюзивних консультацій щодо таких проєктів до кінця 2023 року.

Нагадаємо, у Верховній Раді України створять робочу групу, яка напрацьовуватиме новий законопроєкт про лобізм. Це необхідно, щоб розмежувати поняття адвокації та лобіювання.

Раніше Комітет з правової політики Верховної Ради України визнав такими, що не відповідають Конституції, чотири законопроєкти про лобізм, проти яких виступило громадянське суспільство.

У лютому 2021 року низка громадських організацій закликала депутатів відхилити згадані законопроєкти. Зокрема, йшлося про те, що закладені в них підходи становлять загрозу обмеженню прав громадян та організацій громадянського суспільства для здійснення і захисту своїх прав і свобод, задоволення своїх громадянських, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, а також права на участь у виробленні рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter