У парламенті створять групу з розроблення закону про лобізм, щоб відмежувати його від адвокації

Дата: 20 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді України створять робочу групу, яка напрацьовуватиме новий законопроєкт про лобізм. Це необхідно, щоб розмежувати поняття адвокації та лобіювання.

Про це в ефірі телеканалу “Рада” розповіла членкиня Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності Олександра Устінова.

Фото: сайт НАЗК

За її словами, у розвинутих країнах є різниця між адвокацією і лобіюванням, і те, чим займаються громадські активісти, – це адвокатування. 

“Це не робота за гроші, коли ти лобіюєш певні преференції певним колам людей чи певному бізнесу, а це зміни, які адвокатуються в державі для покращення роботи держави. Якщо ми подивимося на громадських активістів, що вони адвокатують? Створення антикорупційних органів, посилення публічно-громадського контролю за тими ж органами. Що ми бачимо, що роблять лобісти? Лобіюють зниження оподаткування на сигарети й алкоголь. Або певні преференції для певного бізнесу, щоб вони платили менші податки”, – роз’яснила Устінова. 

Депутатка зазначила, що робочу групу, яка розроблятиме законопроєкт про лобізм, очолить голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Проєкт закону вже фактично написаний НАЗК, і його мали передати на розгляд парламенту. Однак, згідно з наявним документом, усі питання щодо лобізму мають контролюватися НАЗК. Українські партнери категорично не згодні з такою ідеєю.

До того ж, за словами депутатки, у законопроєкті не прописано пункти, які повинні врегулювати питання громадських активістів, тому робоча група ВР візьме документ на опрацювання, щоб додати це в документ.

Раніше Національне агентство з питань запобігання корупції запрошувало активістів та експертів на громадське обговорення проєктів законів України “Про доброчесне лобіювання та адвокацію в Україні” та “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо порушення законодавства в сфері здійснення лобіювання та адвокації”. 

Нагадаємо, Комітет з правової політики Верховної Ради України визнав такими, що не відповідають Конституції, чотири законопроєкти про лобізм, проти яких виступило громадянське суспільство.

У лютому 2021 року низка громадських організацій закликала депутатів відхилити згадані законопроєкти. Зокрема, йшлося про те, що закладені в них підходи становлять загрозу обмеження прав громадян та організацій громадянського суспільства для здійснення і захисту своїх прав і свобод, задоволення своїх громадянських, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, а також права на участь у виробленні рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter