Уряд не обмежуватиме військовополонених росіян у дзвінках додому

Дата: 30 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України не може обмежити військовополонених росіян у праві телефонувати додому. 

Про це йдеться у відповіді до петиції, що набрала понад 25 тисяч підписів. 

Російський військовополонений спілкується з рідними в таборі

Від початку повномасштабного російського вторгнення Україна наголошує, що дотримується щодо російських військовополонених Женевської конвенції. Саме стаття 71 конвенції про поводження з військовополоненими передбачає право на зв’язок з рідними, втім у документі прописано надсилання та одержання листів та поштових карток. Детальніше про це за посиланням

Факт, що російські військовополонені можуть телефонувати, зокрема через відеозв’язок, рідним, українські посадовці називали “доброю волею”, на виконання якої витрачають чимало грошей. 

У відповіді на петицію, авторками якої стали дружини, матері та сестри полонених бійців ЗСУ, очільник уряду Денис Шмигаль наголосив, що, хоча стаття 71 Женевської конвенції стосується “листів і карток”, ці терміни не відкидають листування іншими способами.

“Щоб досягти мети цього положення, держава, яка тримає в полоні, повинна також розглянути можливість використання більш сучасних засобів зв’язку, таких як телефонні дзвінки, відеодзвінки, записані повідомлення та електронна пошта”, – каже Шмигаль.

Окрім цього, можливість телефонувати рідним прописано в порядку тримання військовополонених, ухваленому у квітні 2022 року. 

Шмигаль наголосив, що кожен дзвінок триває не більш ніж 15 хвилин, а підозрювані або обвинувачені в кримінальних правопорушеннях можуть телефонувати лише за дозволу слідчого. Також, на думку уряду, телефонні розмови військовополонених зі своїми рідними, близькими та іншими особами виконують важливу інформативну функцію, а саме показують, що здаватися в український полон не страшно. 

Нагадаємо, отримані ООН свідчення від українських військових, які пройшли через російський полон, дозволяють казати, що їх там катують

Водночас звільнений з українського полону росіянин удома на регіональному телебаченні розповів, як добре йому було в полоні, а тому сюжет довелося видаляти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter