Звільнений з українського полону росіянин на ТБ вдома розповів, як добре було в полоні: телеканал сюжет видалив

Дата: 13 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У Росії регіональний телеканал “Лабитнангі ТБ” видалив сюжет з російським військовим-контрактником Михайлом Радигіним, якого в листопаді обміняли з українського полону. У ролику він розповідав про нормальні умови в таборі для військовополонених та заявив, що “в них там працює Женевська конвенція”.

Увагу на це звернула російська журналістка Ганна Чесова

Скриншот відео

Регіональне телебачення з округу, що розташований на крайній півночі Росії, опублікувало сюжет, у якому Радигін не тільки детально розповів про полон, але й про те, як у Москві його три тижні тримали в казармі та допитували. 

У таборі для військовополонених на Львівщині в росіянина були спеціальна форма та предмети гігієни, які він здав назад перед обміном. 

“Розпорядок армійський: о 6:00 підйом, о 22:00 – відбій, за порушення – віджимання чи присідання. Вивчили там гімн їхній напам’ять, про Бандеру пісню вивчили, ще пісню Софії Ротару “Червона Рута”, – розповів він. 

Водночас росіянин наголосив, що в таборі “все у відеокамерах”, щоб можна було стежити за дотриманням прав військовополонених, до яких часто навідувались іноземні журналісти. 

“У них там ця Женевська конвенція працює, вони зачитували нам наші права. У них усе це, за словами кореспондентів, відстежується в режимі онлайн, щоб нічого з нами не було”, – каже Радигін. 

Росіянин розповів, що під час затримання ЗСУ його не били, але потім передали, за його словами, до “Правого сектору”, члени якого “нічого не питали, а просто били, сміялися”.  Згодом його з іншими полоненими доправили до харківського СІЗО, де пояснили, що вони тепер “офіційно військовополонені”. Згідно з порядком здійснення заходів щодо поводження з військовополоненими в особливий період, “особа набуває статусу військовополоненого та відповідні гарантії з моменту потрапляння в полон”.

Попри те що ролик з Радигіним видалили, тепер знайти його можна на ютубі за посиланням

Розповідь Радигіна збігається з тим, як описують монітори ООН умови, в яких тримають військовополонених в Україні. На відміну від Росії Україна надала ООН конфіденційний доступ до місць інтернування, а тому поспілкувалися вдалося зі 175 полоненими чоловіками.

Нагадаємо, що отримані ООН свідчення від українських військових, які пройшли через російський полон, дозволяють казати, що їх там катують. До прикладу, вдалося дізнатися про поранення ножем та з травматичної зброї, погрози зброєю, імітації страти, підвішування за руки та ноги, обпечення сигаретами, різні форми сексуального насильства, наприклад підтягування чоловіків за мотузку, прив’язану до геніталій, або роздягання під час погрози зґвалтувати.

Детальніше про те, як тримають українських військовополонених у Росії та на окупованих нею територіях, ви можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter