Парламент у першому читанні ухвалив законопроєкт про доброчесне лобіювання

Дата: 10 Січня 2024
A+ A- Підписатися
Верховна рада 10 січня ухвалила в першому читанні законопроєкт про доброчесне лобіювання.
 
Про це повідомила голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк на своїй сторінці у фейсбуку.
 
 
Верховна Рада. Джерело: unian.net

За її словами, Європейська комісія наполягала на ухваленні цього закону.

“Лобіст, лобіювання в українській суспільній думці має автоматично негативне забарвлення, і не дивно, адже роками політики сприяли такому сприйняттю, не даючи ніякого законодавчого унормування лобіювання, залишаючи тим самим тільки негативний сенс”, – написала Шуляк. 
 
Проголосований законопроєкт визначає правові засади лобіювання і встановлює прозорі механізми, щоб кожен громадянин бачив усі потенційні впливи, які вчиняються на народних депутатів. Також законопроєкт унормовує права та обов’язки суб’єктів лобіювання, прописує правила етичної поведінки суб’єктів лобіювання, створює Реєстр прозорості, адміністратором якого буде Національне агентство з питань запобігання корупції, та регламентує звітність суб’єкта лобіювання, що вноситься до Реєстру прозорості.

Раніше Кабінет Міністрів України схвалив законопроєкт про лобіювання з доопрацюваннями, які враховують пропозиції громадськості та коментарі Міністерства юстиції.

Громадські організації закликали Кабмін повернути внесені НАЗК законопроєкти про лобізм на доопрацювання та забезпечити проведення подальших змістовних, відкритих та інклюзивних консультацій щодо таких проєктів до кінця 2023 року.

Нагадаємо, у Верховній Раді України створили робочу групу, яка напрацьовуватиме новий законопроєкт про лобізм. Це необхідно, щоб розмежувати поняття адвокації та лобіювання.

Раніше Комітет з правової політики Верховної Ради України визнав такими, що не відповідають Конституції, чотири законопроєкти про лобізм, проти яких виступило громадянське суспільство.

У лютому 2021 року низка громадських організацій закликала депутатів відхилити згадані законопроєкти. Зокрема, йшлося про те, що закладені в них підходи становлять загрозу обмеженню прав громадян та організацій громадянського суспільства для здійснення і захисту своїх прав і свобод, задоволення своїх громадянських, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, а також права на участь у виробленні рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter