МОЗ спростить процедуру медичного огляду для кандидатів в усиновлювачі

Дата: 01 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У Міністерстві охорони здоровʼя оптимізують процес медогляду та запроваджують новий цифровий продукт – медичний висновок щодо результатів медогляду кандидата в сімейні форми виховання.

Про це пише пресслужба МОЗ.

Фото з відкритих джерел

Раніше такий медичний висновок можна було отримати тільки в паперовій формі після огляду в пʼяти лікарів та отримання довідки щодо перебування на обліку в психоневрологічному та наркологічному диспансерах.

“Такий шлях є ускладненим для людини, причому він не завершується в стінах лікарні, адже далі кандидат має подати паперовий медичний висновок серед решти обовʼязкових документів до служби в справах дітей або завантажити сканкопію документа, якщо подає заяву через портал “Дія”, а потім все одно донести оригінал службі”, – зазначають у МОЗ.

Оновлений процес передбачає, що сімейний лікар чи терапевт координуватиме огляд і за потреби скерує пацієнта до лікарів-спеціалістів. Процес фіксуватиметься в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ).

“З впровадженням цифрового медвисновку буде забезпечено обмін інформацією між медичною та соціальною стороною. Так, людині не знадобиться зберігати та подавати паперові копії медичного документа”, – додають у міністерстві.

За результатами огляду сімейний лікар сформує в системі цифровий медичний висновок. Це має прискорити процес, зменшити бюрократію та паперову тяганину для кандидатів в усиновлювачі, опікунів / піклувальників, батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ), прийомних батьків та патронатних вихователів.

Уряд також працює над оптимізацією процесу щорічного огляду дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема над впровадженням цифрового медичного висновку для них.

Нагадаємо, у березні поточного року Кабінет Міністрів України ухвалив зміни, які дозволять спростити процес усиновлення і влаштування в нову сімʼю дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter