У МЗС вирішили, щоб не людина, а ШІ коментував журналістам питання консульських послуг

Дата: 01 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ України створило з використанням технологій штучного інтелекту цифрову особу, яка офіційно коментуватиме консульську інформацію для засобів масової інформації.

Про це розповіли в МЗС. 

Представницю МЗС із консульських питань Вікторію Ші створили на основі реальної людини – української співачки та інфлюенсерки Розалі Номбре. У відомстві наголошують, що консульська представниця та її реальний прототип є двома різними особами, а з офіційними коментарями виступає лише цифрова.

Коментарі Вікторії Ші зʼявлятимуться на офіційних ресурсах МЗС України, вебсайті та сторінках у соцмережах. Окремо пресслужба передаватиме такі коментарі медіа. 

Передбачили й кілька рівнів захисту Вікторії Ші від цифрових підробок. На кожному оригінальному відео консульської представниці розмістять QR-код, що веде на текстову версію того самого коментаря на офіційній сторінці МЗС. У разі відсутності такого QR-коду чи переходу на будь-який інший сайт відео не вважається вірогідним.

У МЗС використання цифрової особи, а не живої людини для комунікації зі ЗМІ пояснили не примхою, а “вимогою воєнного часу”. 

“Використання згенерованої штучним інтелектом цифрової особи для консульського коментування – це насамперед економія часу та ресурсів МЗС. Реальні дипломати зможуть бути більш ефективними та фокусуватися на інших завданнях з надання допомоги громадянам”, – каже міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Про створення цифрової особи для комунікації з медіа в МЗС повідомили на тлі обмеження консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку. 

Нагадаємо, що з 18 травня 2024 року в Україні набуває чинності закон, згідно з яким усі військовозобов’язані чоловіки мають оновити дані в ТЦК та СП. Посадовці, не чекаючи травня, заборонили надавати консульські послуги чоловікам мобілізаційного віку за кордоном, а також заборонили пересилати вже оформлені ними паспорти громадянина та паспорти для виїзду за кордон. 

Низка українських юристів та правозахисників критично висловилася щодо такого кроку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter