У Раді запропонували ввести “податок на бездітність”, а після критики – відкликали законопроєкт (оновлено)

Дата: 21 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Народний депутат від “Слуги народу” Сергій Гривко зареєстрував у парламенті законопроєкт №11264 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо створення передумов для покращення демографічної ситуації в Україні”. Серед іншого ініціатива передбачає запровадження “податку на бездітність”. Після хвилі обурення автор законопроєкту відкликав його.

Обґрунтування та пропозиції містяться в пояснювальній записці до законопроєкту. 

Фото: ДПС

“У цілому однією з основних причин гальмування зростання населення залишається соціально-економічна: багато сімей з репродуктивними можливостями просто не наважуються народжувати та виховувати дітей, оскільки усвідомлюють, що не мають для цього достатнього фінансового забезпечення”, – йдеться в пояснювальній записці. 

Тож Гривко пропонує збільшити суму державної допомоги у зв’язку з народженням дитини приблизно в півтора раза, запровадити нові види допомоги родинам з дітьми, підтримувати жінок, яким надано почесне звання “Мати-героїня” і які не отримують трудової або соціальної пенсії тощо. 

Водночас “Слуга народу” пропонує, щоб податок “на бездітність” сплачували всі фізичні особи – резиденти України віком від 21 до 58 років:

  • ставка 1,5% для тих, хто не має дітей;
  • ставка 1% для тих, у кого одна дитина;
  • ставка 0,5% для тих, хто має двох дітей.

Податок не потрібно буде платити людям з трьома та більше дітьми, а також тим, хто має безпліддя чи проблеми з репродуктивним здоров’ям.

Голова парламентського Комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев запевнив, що шансів на ухвалення цього законопроєкту немає.

“Податок на бездітних існував у різні часи в Римі, фашистській Італії, комуністичній Польщі й, безперечно, в СРСР з 1941 року до самого кінця імперії. В народі звався “податком на яйця”, враховуючи нерівний податковий статус жінок і чоловіків.

Напевно, надихнувшись саме цими історичними прикладами, колега Гривко зареєстрував свій резонансний законопроєкт, яким прагне покращити нашу демографію в такий суперечливий спосіб, як оподаткування бездітних, або, можливо, стати ще більш відомим всій країні своїми ініціативами”, – написав він.

Вже згодом сам автор Гривко відкликав законопроєкт про “податок на бездітність”, розповів народний депутат Ярослав Железняк.

Нагадаємо, що у вересні минулого року в соцмережах спалахнув черговий сексистський скандал: ведучий ютуб-шоу “Трендсеттер” Олександр Волошин разом з учасником програми Дмитром Євтушенком категорично виступив за заборону абортів, аргументуючи це тим, що аборт нібито є вбивством дитини, тому жінка, перш ніж займатися сексом, має подумати про всі можливі наслідки. 

На противагу цьому інші дві учасниці шоу – Анна Трінчер та Анна Алхім – наголосили, що аборт є вибором та правом жінки. Блогерки також намагалися переконати хлопців аргументом щодо вагітності внаслідок зґвалтування, і тоді ті погодилися, що в таких випадках аборт має існувати “як виняток”. 

Після того як дискусію розкритикували в коментарях до відео на ютубі, а також засудили в інших соцмережах, Євтушенко опублікував сторіс, де намагався виправдатися тим, що ці висловлювання є його особистою думкою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter