На шоу “Трендсеттер” чоловіки знову просували заборону абортів. У чому шкода таких наративів, пояснюють експертки

Дата: 07 Вересня 2023 Автор: Яна Радченко
A+ A- Підписатися

Минулого тижня у соцмережах спалахнув черговий сексистський скандал: ведучий ютуб-шоу “Трендсеттер” Олександр Волошин разом з учасником програми Дмитром Євтушенком категорично виступили за заборону абортів, аргументуючи це тим, що аборт нібито є вбивством дитини, тому жінка, перш ніж займатися сексом, має подумати про всі можливі наслідки. 

На противагу цьому інші дві учасниці шоу – Анна Трінчер та Анна Алхім – наголосили, що аборт є вибором та правом жінки. Блогерки також намагалися переконати хлопців аргументом щодо вагітності внаслідок зґвалтування, і тоді ті погодилися, що у таких випадках аборт має існувати “як виняток”. 

Після того, як дискусію розкритикували у коментарях до відео на ютубі, а також засудили в інших соцмережах, Євтушенко опублікував сторіс, де намагався виправдатися тим, що ці висловлювання є його особистою думкою. 

Про те, чи дійсно слова лідерів думок можна розцінювати лише як їхню суб’єктивну думку, а також чому тема абортів є такою тригерною для чоловічої частини населення, ZMINA говорила з експертками – кандидаткою психологічних наук Мариною Діденко та феміністичною активісткою Євгенією Дишлевою. 

“Аргументи” інфлюенсерів та реакція аудиторії

Шоу “Трендсеттер” – це нова українська програма інфлюенсера та бізнесмена Олександра Волошина, яка транслюється на його ютуб-каналі. Там, як зазначається на початку програми, чотири відомі персони – ведучий Олександр Волошин, співачка Анна Трінчер, акторка Анна Алхім та блогер Дмитро Євтушенко – борються за звання лідера думок, обговорюючи гострі питання, які поставили глядачі. 

На обговорення теми дається 12 хвилин. Коли час закінчується, глядачі голосують та обирають того, хто був найбільш переконливим у своїх аргументах. 

Так, у випуску під назвою “Російськомовних треба гнобити! 15 см – це біда!” одне з питань для обговорення стосувалося права жінок на аборт. Анна Трінчер висловилася першою, зазначивши, що будь-які заборони в цій сфері є антигуманними, а жінки самі мають вирішувати, що і як робити зі своїм тілом у випадку незапланованої вагітності. На що Євтушенко відповів: “Це не так працює”

“Це те саме, як я сяду в стані алкогольного сп’яніння за кермо. Є закон, що так не можна робити, але так сталося, що я вже п’яний і вже їду. Тобто, це мій вибір. Я ж не можу так сказати? Чому це заборонено? Щоб цього не було. 

Так само й аборти мають бути заборонені, щоб ти розумів з початку, що треба не запліднитися таким шляхом… приймати контрацептиви чи таблетки ваші. Або просто думати, з ким ти займаєшся сексом, коли та навіщо”, – заявив він. 

На думку блогера, заборона абортів на законодавчому рівні та притягнення за це до відповідальності, зможе підвищити рівень обізнаності та свідомості жінок. 

Цю позицію підтримав і Олександр Волошин.

Після запитання Алхім та Трінчер про те, що ж жінки мають робити у випадку зґвалтування, хлопці вирішили, що винятки все ж мають бути. 

“А якщо я приходжу і розповідаю, що мене зґвалтував мій вітчим – це було не вчора і не сьогодні, я просто боялася сказати одразу”, – змоделювала ситуацію Анна Трінчер, наголошуючи на складності доведення факту зґвалтування.

“Ну це вже твої проблеми”, – резюмував Євтушенко.

Тим часом Волошин заявив, що хоче “перевзутися” і тепер підтримує дівчат, розуміючи, що у цьому питанні не може бути винятків, оскільки їх надзвичайно складно доводити.

“Навіть свідомі люди дуже часто втрачають здоровий глузд через емоційність, вони іноді не розуміють, що роблять, зближуючись з людьми, які їм подобаються. І дуже часто діти з’являються після перерваного статевого акту”, – зауважив Волошин. 

Але Євтушенко перебив його зі словами:

“Ні, не буває так. 10 років досвіду і жодного разу не було”

Зрештою, за результатами голосів глядачів, перемогли аргументи Анни Трінчер. 

У коментарях до відео деякі користувачі та користувачки критикували Волошина, зазначаючи, що частіше за все категорично проти абортів виступають саме чоловіки – люди, які самі не мають можливості завагітніти та народити дитину. 

Також частина глядачів і глядачок звернула увагу на те, що у випадку незапланованої вагітності, чоловіки звинувачують у необачності саме жінок. Ідентичний меседж на шоу транслювали і інфлюенсери Волошин та Євтушенко.

Після того, як уривки з відео поширили іншими соцмережами, а негативних та засуджуючих позицію Євтушенка коментарів стало в рази більше, він запостив сторіс в інстаграмі, наголосивши, що на шоу транслював свої особисті думки. 

Чи є аборт вбивством? Законодавчий та моральний аспекти питання

Однією з перших, хто публічно відреагував на подібні висловлювання інфлюенсерів, стала феміністична активістка та журналістка Євгенія Дишлева. Вона опублікувала нарізку провокативних фрагментів шоу, зауваживши, що аборт – це фундаментальне право жінки.

“Чути такі висловлювання від публічних осіб прикро, тому що це – розповсюдження міфів на тему репродуктивного здоров’я. Коли хтось говорить, що аборт це вбивство, а не медична процедура, я завжди відповідаю: Всесвітня організація здоров’я підкреслює, що доступність послуг з безпечного припинення вагітності має вирішальне значення для здоров’я жінок та дівчат”, – поділилася Євгенія.

За її словами, аборт є вибором жінки, який сильно впливає на її майбутнє. Оскільки саме жінка, на відміну від чоловіка, ризикуючи власним здоров’ям, виношує і народжує дитину, то і переривання вагітності – це завжди її особисте рішення.

“Аборт не є вбивством, бо зародок не є людиною. На тому етапі, коли жінка може перервати вагітність, ембріон є по суті згустком клітин. Важливо пам’ятати, що Конституція України говорить: “Право на життя належить людині від народження і захищається державою”. Тобто життя, захищене законом, починається не з зачаття, а з народження”, – нагадала журналістка.

Повертаючись до висловлювання Євтушенка, Євгенія зазначила, що вважає карикатурною ситуацію, коли аборти прагне заборонити той, хто ніколи не завагітніє. Вона переконана: чоловіки не мають диктувати жінкам, яким має бути їхній репродуктивний вибір. Крім того, переривання вагітності є не тільки суто жіночим, але й суто особистим рішенням: навіть жінка не має вказувати іншій жінці, як чинити у разі небажаної вагітності.

“Євтушенко виступає за заборону абортів із можливістю існування винятків у разі зґвалтування. Та ми вже маємо приклад Польщі, де переривання вагітності можливе лише у разі сексуального насильства, інцесту або за умови небезпеки для життя чи здоров’я матері. 

Однак жінкам, які живуть у сусідній країні, вкрай важко довести усі ці три випадки, які належать до винятків. У Польщі вже були зафіксовані смерті жінок через те, що лікар не мав права перервати вагітність у випадку патології плоду”, – підсумувала активістка. 

Чому просування “пролайферських” наративів досі зустрічається у публічному просторі?

Кандидатка психологічних наук Марина Діденко пояснює, слова чоловіків про те, що “аборт – це не ок” і “треба було раніше думати” є перекладанням повної відповідальності за вагітність на жінку. 

“Ситуації, дійсно, бувають різні і учасники та учасниці шоу їх обговорювали – насильство, тиск. Оскільки у нас ще недостатньо сформована культура згоди, це може стати причиною незапланованої вагітності. Приміром, жінка може піддатися на тиск і вмовляння партнера і зайнятися з ним сексом без презерватива або взагалі перебувати у стані зміненої свідомості, і тоді це фактично буде насильством”, – наголосила вона.

Оскільки ці твердження звучать від лідерів думок, то вони можуть мати певну значущість для їхньої цільової аудиторії. Тож це ще більше посилюватиме тиск на жінок, які опинилися перед складним вибором щодо збереження вагітності чи її переривання.

Тим часом Євгенія Дишлева зазначає, що серед причин транслювання думок про необхідність заборони абортів можуть бути незнання, мізогінія, релігія та бажання “хайпонути”, тобто отримати популярність за рахунок контроверсійних тез. 

На думку журналістки, публічні особи можуть або не розуміти серйозності своїх слів, або бути переконаними у тому, що хочуть обмежувати жінок. На це впливає той факт, що культура скасування за висловлювання про обмеження прав жінок в Україні ще тільки формується. Проте так чи інакше засудження мізогінії вже точно набирає обертів – про це свідчить і нещодавній гучний скандал через висловлювання на шоу “Мекнув – питайте”.

“Чому існує так багато дискусій щодо репродуктивного вибору жінок і так мало подібних розмов про чоловіків? Чому деякі чоловіки досі виступають за те, щоб екстрена контрацепція була рецептурною, а аборти забороненими, але при цьому існує так мало дебатів щодо чоловічого здоров’я? 

Жінки рідко прагнуть обмежувати репродуктивні права чоловіків. Бо ще не зник стереотип про те, що тіло чоловіка недоторкане, а тіло жінки – це власність суспільства”, – додала Євгенія.

Також, згадуючи слова Євтушенка про те, що “гуляти по вписках і щоразу вагітніти, а потім вбивати дитину абортами, – це не ок”, феміністична активістка каже: наявність таких упереджень свідчить, що українці живуть у патріархальному суспільстві з подвійними стандартами й дотепер.

Спроби заборони абортів та контролю народжуваності в Україні

В Україні можливість штучного переривання вагітності передбачена статтею 3 Конституції. У ній зазначається, що “людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю”. Відповідно ніхто не може обмежувати це невід’ємне право, а держава має сприяти покращенню життя та здоров’я.

У частині 6 статті 281 Цивільного кодексу України зазначається, що штучне переривання вагітності може здійснюватися за бажанням жінки при вагітності терміном до 12 тижнів. А у випадках, встановлених законодавством, штучне переривання вагітності може бути проведене при вагітності від 12 до 22 тижнів.

А у постанові уряду “Про реалізацію статті 281 Цивільного кодексу України” йдеться про те, що підставами, за наявності яких можливе штучне переривання вагітності, строк якої становить від 12 до 22 тижнів, є низка хвороб.

Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я №423 проведення процедури штучного переривання небажаної вагітності у жінки віком до 14 років здійснюється за заявою її законних представників та за згодою неповнолітньої особи.

Проте право на штучне переривання вагітності часто намагалися забрати: для цього створювали петиції та навіть реєстрували відповідні законопроєкти

Зокрема, на початку повномасштабного вторгнення громадська організація “Всі разом”, яка позиціює себе як християнський рух “задля блага сімей”, але більш відома акціями проти ЛГБТ, просила владу заборонити аборти. 

Таке звернення організація надіслала прем’єр-міністру України Денису Шмигалю, а також міністру охорони здоров’я Віктору Ляшку, аргументуючи його “контекстом збройної агресії Росії проти України, яка супроводжується надзвичайно великими людськими втратами, а також прогресуванням демографічної кризи”

Звернення не отримало позитивної відповіді від влади, але наразилось на критику від правозахисниць та активісток, які звернули увагу на просування класичних російських наративів щодо так званих “традиційних цінностей” та “призначення жінок”. 

Згодом у квітні 2023 року МОЗ запровадило електронний рецепт на всі рецептурні ліки. Тоді ж з’ясувалося, що препарати екстреної контрацепції були та є рецептурними. 

Громадськість відреагувала на це створенням петиції з проханням забезпечити безрецептурний продаж препаратів екстреної контрацепції. Документ з’явився 19 травня цього року і за три місяці набрав понад 25 тисяч підписів, значну частину з яких – за кілька днів до кінцевого терміну. 

На думку підписантів, перешкоди в доступі до засобів екстреної контрацепції призведуть до збільшення кількості абортів, народження небажаних дітей і загалом до страждань жінок і дітей. Водночас негативні наслідки від можливого неправильного застосування екстреної контрацепції, як зауважує авторка, значно менші, ніж від небажаної вагітності. 

Наприкінці серпня Міністерство охорони здоров’я заявило, що не заперечує переведення препаратів для екстреної контрацепції до групи лікарських засобів, що відпускаються без рецепта. Проте їх планують продавати з обмеженнями відповідно до віку пацієнтів. Нині міністерство вивчає це питання.

Засоби для екстреної контрацепції сьогодні є безрецептурними у 23 країнах Європейського Союзу, але в деяких і досі відпускаються за рецептом, зокрема в Хорватії, Німеччині, Греції, Угорщині, Італії, Ліхтенштейні й Польщі.

До яких наслідків може призвести заборона абортів?

Психологиня Марина Діденко зазначає, що настання вагітності може викликати різні емоції – від радості і щастя до значного стресу через розуміння власної неготовності до цього. Виношування та народження дитини впливає на фізичний та психологічний стан жінок, їхню професійну, особистісну та життєву реалізацію. 

Відтак, за словами психологині, у цивілізованому світі кожна жінка повинна мати право вибору – народжувати дітей чи ні. Позбавлення жінок цього вибору щонайменше, є недемократичною практикою. 

“Небажана вагітність і зрештою небажана дитина матиме негативний вплив на життя і психологічне здоров’я як самої жінки, так і її дитини. Така дитина може страждати від недбалого ставлення, від недостатньої уваги, неякісного виховання. І у майбутньому, якщо заборонити аборти, ми матимемо покоління дітей, які, ймовірно, матимуть певні психічні травми через цей факт їхньої небажаності”, – пояснила Марина.

Підсумовуючи, вона зазначила, що відповідальність за настання вагітності мають нести обидві людини, які брали участь у зачатті. Тож позбавлення жінок права на аборт є автоматичним обмеженням їхньої можливості ухвалювати такі рішення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter