У Східній Європі та Центральній Азії все частіше використовують ЗМІ як канали для дезінформації – “Репортери без кордонів”

Дата: 06 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Загалом ситуація в Східній Європі та Центральній Азії погіршилася: свобода преси там не гарантована, а засоби масової інформації дедалі частіше використовують як канали для поширення дезінформації.

Про це йдеться в щорічному Індексі свободи преси від “Репортерів без кордонів” (RSF). 

Затримання в Росії (ілюстративне фото). Джерело: REUTERS

Росія (162-ге місце в Індексі свободи преси – 2024) продовжує тиск на незалежну журналістику. Понад 1,5 тисячі медійників покинули країну після повномасштабного вторгнення в Україну. Список журналістів і ЗМІ, визнаних російським урядом “іноземними агентами” або “небажаними організаціями”, збільшується й надалі, а медійники продовжують зазнавати свавільних арештів.

Те, що РФ піднялася на дві позиції у Всесвітньому індексі свободи преси – 2024 в порівнянні з попереднім роком, у RSF пояснили погіршенням ситуації в інших країнах.

Подібна з Росією ситуація спостерігається лише у двох країнах світу: Білорусі (167-ме місце), де режим переслідує журналістів під приводом боротьби з “екстремізмом”, і Туркменістані (175-те місце), де президент, який володіє необмеженими правами, забороняє будь-яку незалежну інформацію.

Помітне зниження в Індексі свободи преси демонструє Грузія (103-тє місце), яка опустилася на 26 позицій. Керівна партія зберігає поляризацію суспільства в країні, культивує зближення з Москвою й впроваджує дедалі ворожішу політику до свободи слова.

В Азербайджані (164-те місце) також спостерігається падіння всіх показників, особливо політичних, через хвилю репресій щодо ЗМІ напередодні президентських виборів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 2024 року Україна піднялася на 18 позицій у світовому Індексі свободи преси, посівши 61-ше зі 180 місць у рейтингу RSF.

Як зазначили правозахисники, підвищення позиції України в рейтингу відбулося завдяки покращенню двох показників: безпеки, тобто меншій кількості вбитих журналістів за рік, і політичної ситуації.

Хоча після російського вторгнення верховенство закону на всій території країни не дотримується, рівень політичного втручання в роботу журналістів в Україні зменшився, оскільки ЗМІ критикують такий тиск, йдеться в аналізі RSF. 

Водночас “Репортери без кордонів” зауважили, що економічний та законодавчий показники в Україні погіршилися.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter