МОЗ розгляне можливість продажу екстрених контрацептивів без рецепта

Дата: 31 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Міністерство охорони здоровʼя не заперечує переведення препаратів для екстреної контрацепції до групи лікарських засобів, що відпускаються без рецепта. Проте їх планують продавати з обмеженнями відповідно до віку пацієнтів.

Про це заявив премʼєр-міністр Денис Шмигаль у відповідь на петицію про скасування рецепта на препарати екстреної контрацепції. 

Фото: Wonderzine Україна

“МОЗ не заперечує перегляд правового статусу (категорії відпуску), а саме переведення препаратів, що застосовуються для екстреної контрацепції, до групи лікарських засобів, які відпускаються без рецепта, із запровадженням певних обмежень їх відпуску щодо віку пацієнтів шляхом внесення відповідних змін до реєстраційних матеріалів”, – йдеться у відповіді.

Також прем’єр зауважив, що засоби для екстреної контрацепції сьогодні є безрецептурними у 23 країнах Європейського Союзу, але в деяких і досі відпускаються за рецептом, зокрема в Хорватії, Німеччині, Греції, Угорщині, Італії, Ліхтенштейні й Польщі.

Прем’єр-міністр доручив МОЗ вивчити можливість продажу препаратів екстреної контрацепції без рецепта. 

Раніше ZMINA писала, що петицію з проханням забезпечити безрецептурний продаж препаратів екстреної контрацепції підписали понад 25 тисяч українців. Документ зʼявився 19 травня цього року і за три місяці набрав понад 25 тисяч підписів, значну частину з яких – за кілька днів до кінцевого терміну. 

На думку підписантів, перешкоди в доступі до засобів екстреної контрацепції призведуть до збільшення кількості абортів, народження небажаних дітей і загалом до страждань жінок і дітей. Водночас негативні наслідки від можливого неправильного застосування екстреної контрацепції, як зауважує авторка, значно менші, ніж від небажаної вагітності. 

Нагадаємо, що з квітня 2023 року МОЗ запровадило електронний рецепт на всі рецептурні ліки. У міністерстві пояснили, що перелік препаратів не розширювався, а додатковий інструмент (е-рецепт, крім звичайного паперового) стосувався вже чинного списку. Тоді ж зʼясувалося, що препарати екстреної контрацепції були та є рецептурними. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter