Петиція про безрецептурний продаж екстреної контрацепції зібрала необхідну кількість підписів

Дата: 17 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Петицію з проханням забезпечити безрецептурний продаж препаратів екстреної контрацепції підписали понад 25 тисяч українців. Документ зʼявився 19 травня цього року і за три місяці набрав понад 25 тисяч підписів, значну частину з яких – останніми днями. 

Відповідна інформація міститься на сайті Кабінету Міністрів України.

Фото: iStock

“Препарати екстреної контрацепції безпечні й ефективні в запобіганні вагітності, а також допомагають жінкам, які постраждали від зґвалтування. Вони найбільш ефективні впродовж перших 12 годин після статевого акту, а далі їхня дієвість знижується”, – наголошує авторка петиції Анна Туманян

На думку підписантів, перешкоди в доступі до засобів екстреної контрацепції призведуть до збільшення кількості абортів, народження небажаних дітей і загалом до страждань жінок і дітей. Водночас негативні наслідки від можливого неправильного застосування екстреної контрацепції, як зауважує авторка, значно менші, ніж від небажаної вагітності. 

“У більшості розвинених демократичних країнах ці препарати можна вільно придбати в аптеці без рецепта. Введення рецептів на екстрену контрацепцію в Україні це ознака некомпетентності, можливо релігійної упередженості людей, відповідальних за статус цих препаратів”, – йдеться у петиції.

Тепер прем’єр-міністр Денис Шмигаль має надати відповідь на петицію.

Нагадаємо, що з квітня 2023 року МОЗ запровадило електронний рецепт на всі рецептурні ліки. У міністерстві пояснили, що перелік препаратів не розширювався, а додатковий інструмент (е-рецепт, крім звичайного паперового) стосувався вже чинного списку. Тоді ж зʼясувалося, що препарати екстреної контрацепції були та є рецептурними. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter