У Росії “іноагентам” заборонять брати участь у виборах

Дата: 06 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Держдума РФ у другому й третьому читаннях ухвалила поправки, які забороняють так званим іноземним агентам брати участь у виборах. Законопроєкт ухвалили одностайно всіма фракціями російського парламенту.

Про це повідомляє російське видання “Настоящее время”.

Так, визнаних “іноземними агентами” громадян Росії позбавлять права бути обраними до федеральних та регіональних органів влади, а також до органів місцевого самоврядування. “Іноагентам” також заборонять обіймати посади в державних та муніципальних органах, бути членами дільничних виборчих комісій.

Громадян, визнаних афілійованими і Афілійованими особами визнаються юридичні та фізичні особи, які контролюються або зазнають суттєвого впливу від інших осіб і рішення яких визначаються ними. з “іноагентами”, зобов’яжуть вказувати це в усіх агітаційних матеріалах.

Закон також передбачає дострокове припинення повноважень “іноагентів” в органах влади. Це станеться через 180 днів після того, як закон набуде чинності, за умови, що на той час статус “іноагента” не буде анульований у реєстрі.

Загалом законодавство про “іноземних агентів” у Росії діє з 2017 року. Закон, зокрема, дозволяє визнавати окремі медіа “іноземними агентами” й вимагати від медіа розкривати джерела фінансування. У 2019 році Держдума Росії дозволила визнавати “іноземними агентами” й фізичних осіб, які поширюють матеріали “ЗМІ-іноагентів” чи беруть участь у їхньому створенні.

Нагадаємо, що в червні 2022 року 73 російські групи, зокрема неурядові організації, звернулися до Європейського суду з прав людини зі скаргами щодо закону про “іноземних агентів”. Росія повинна виплатити заявникам компенсації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter