В Україні до п’яти років засудили жінку, яка проводила незаконний референдум у Чорнобаївській громаді на Херсонщині

Дата: 06 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Приморський районний суд Одеси 30 квітня визнав Людмилу Кошолап з Херсонщини винною в колабораційній діяльності. За участь у проведенні незаконного референдуму на окупованій території у вересні 2022 року. Жінка отримала п’ять років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, окрім житла.

Про це з посиланням на вирок суду повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що раніше не судима Кошолап Людмила Миколаївна із села Киселівка у вересні 2022 року проводила незаконний референдум на території Чорнобаївської громади Херсонського району. Вона обходила будинки мешканців сіл Благодатне, Клапая і Киселівка з урною і бюлетенями. Супроводжували її російські військові.

У лютому 2023 року жінку затримали українські правоохоронці. Відтоді вона перебуває під вартою.

Людмила Кошолап свою провину в суді визнала лише частково. Вона намагалася пояснити, що не мала можливості виїхати з окупації та після початку повномасштабної війни не мала ніякого доходу. Щоб можна було прогодувати свою родину і вісьмох інших близьких родичів, серед яких було четверо дітей, жінка вирішила заробити на “референдумі”.

За участь у ньому вона отримала 41 тисячу рублів, які витратила на продукти та інші потреби. Через свої дії вона шкодує, оскільки нібито не знала, що за них передбачено сувору кримінальну відповідальність.

Про участь Людмили Кошолап у незаконному “референдумі” розповіли численні свідки.

З вироку випливає, що суд визнав: окупація Чорнобаївської громади, відсутність зв’язку, ліків, медичної й соціальної допомоги та відсутність можливості працювати й отримувати гроші не звільняють від кримінальної відповідальності.

Жінку визнали винною в колабораційній діяльності за ч. 5 ст. 111-1 КК України. Вирок суду – п’ять років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, крім житла.

Поки що вирок не набрав законної сили.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter