На доопрацювання відправили законопроєкт, що мав дозволити поліції електрошокери

Дата: 18 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Парламентський комітет з питань правоохоронної діяльності передав на доопрацювання законопроєкт №4375, який розширював перелік підстав застосування електрошокерів поліцейськими.

Про це повідомили на сайті комітету. 

Фото: АР

За задумом авторів законопроєкту, електрошокери Tazer мали застосовувати, зокрема, для затримання людей, які вчинили адміністративне або кримінальне правопорушення і чинять водночас фізичну протидію поліцейському.

Як стверджував на засіданні комітету заступник голови Національної поліції України Олександр Фацевич, електрошокери контактної та контактно-дистанційної дії дозволили б ефективно припиняти порушення, але не завдавати значної шкоди порушникам. 

Проте з позицією МВС не погоджувалися правозахисники, які наголошували, що застосування цього способу є непропорційним і перевищує повноваження поліцейського. Питання у фахівців викликали й ситуація із закупівлею спецзасобів, проведення навчання та введення їх в експлуатацію. Все це МВС робило без належних громадських обговорень. 

Європейський комітет із запобігання катуванням ще у 2018 році дійшов висновку, що, якщо електрошокова зброя частіше використовуватиметься у випадках чинення спротиву під час затримань, це може мати дуже негативний вплив на ставлення громадськості до правоохоронців.

Нагадаємо, що за останні декілька років в Україні сталася низка резонансних справ, пов’язаних з діями правоохоронців. Зокрема, зґвалтування в травні минулого року жінки у відділку поліції в місті Кагарлик, а також убивство поліцейськими п’ятирічного Кирила Тлявова на Київщині. Минулого року за скоєння злочинів звільнили 142 поліцейських. 

Активісти вже не перший рік кажуть про провал у реформі поліції, а звинувачують у цьому очільника МВС Арсена Авакова. Більшість українців, як свідчать соціологічні опитування, не вважають роботу поліції ефективною та думають, що від насильства там не застрахований ніхто

Експерти кажуть, що однією зі складових ефективності поліції, яка прямо впливає на ставлення до громадян та кількість порушень прав людини, є гідні умови праці. Однак, як показують дослідження, в Україні для поліцейських вони такими не є. Так, кожному десятому поліцейському іноді не вистачає грошей на харчування, а для 38% патрульних питання придбання одягу чи взуття спричиняє труднощі. 

Фотографія обкладинки: The New York Times

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter