Лише факт порушення умов карантину не дає поліцейським права затримувати порушників – експерт

Дата: 07 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Лише факт порушення особою умов карантину не дає поліцейським права затримувати порушника, адже відповідна норма відсутня в Кодексі про адміністративні правопорушення.

Про це розповів у своєму блозі керівник департаменту Офісу генерального прокурора, що стежить за розслідуванням фактів катування та інших серйозних порушень прав громадян з боку правоохоронців, Юрій Бєлоусов

Кодекс про адміністративні правопорушення дозволяє здійснювати адміністративне затримання у випадках, прямо передбачених законами України, для:

  • припинення адміністративних правопорушень, коли вичерпано інші заходи впливу;
  • встановлення особи;
  • складення протоколу про адміністративне правопорушення в разі неможливості складення його на місці вчинення правопорушення, якщо складення протоколу є обов’язковим;
  • забезпечення своєчасного і правильного розгляду справ та виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення.

Кодекс також чітко визначає, які саме посадові особи та за які саме правопорушення мають право здійснювати адміністративне затримання (стаття 262 кодексу), однак у переліку правопорушень, за вчинення яких працівники Національної поліції мають право затримувати, відсутнє правопорушення, передбачене статтею 44-3, тобто порушення правил щодо карантину.

Водночас підстави для затримання можуть з’явитися:

  • якщо потенційний правопорушник не має із собою документів, що посвідчують його особу, або ж відмовляється їх показати для встановлення його особи;
  • якщо скласти протокол на місці вчинення правопорушення немає можливості – з метою складання протоколу.

5 квітня в медіа з’явилася новина про те, що в Одесі правоохоронці затримали власника кафе за порушення правил карантину. Водночас поліцейські, затримуючи чоловіка, казали, що він висловив їм непокору. Бєлоусов зазначає, що стаття 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за злісну непокору законному розпорядженню або вимозі поліцейського, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця.

Однак свого часу, як розповідає експерт, Конституційний Суд давав роз’яснення цього терміну.

“Злісною непокорою є відмова від виконання наполегливих, неодноразово повторених законних вимог чи розпоряджень працівника міліції при виконанні ним службових обов’язків, члена громадського формування з охорони громадського порядку чи військовослужбовця у зв’язку з їх участю в охороні громадського порядку або відмова, виражена у зухвалій формі, що свідчить про явну зневагу до осіб, які охороняють громадський порядок”, – вважають судді. 

Щодо ситуації в Одесі, то Бєлоусов наголошує, що для встановлення ознак непокори, окрім опису дій самого порушника, необхідно обов’язково встановити, у чому саме полягала законна вимога чи розпорядження правоохоронця. 

“На практиці доволі поширеними є випадки, коли правоохоронці вимагають поїхати з ними, апріорі вважаючи таку вимогу законною. Відмова ж людини виконати цю вимогу розглядається ними як непокора. Однак це не так. Законна вимога завжди пов’язана із правопорушенням. Так, наприклад, особа на виконання вимоги правоохоронця має припинити вчинення правопорушення або ж не перешкоджати правоохоронцю в реалізації його повноважень. Відповідно, лише систематичне або ж у зухвалій формі невиконання такої вимоги й дає підстави для кваліфікації дій особи саме як злісної непокори”, – каже він.

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції, а деякі запропоновані урядом дії щодо посилення карантину, за їхніми словами, неможливо виконати

Із 6 квітня уряд посилив карантин по всій Україні. За порушення правил уже покарали чоловіка у Львові, який гуляв парком без маски та напав на поліцейських, що його зупинили, а також чоловіків, які хотіли потренуватись у столичному Гідропарку. Лише за один день поліція по всій Україні склала 192 адмінпротоколи за порушення карантинних заходів.

Водночас нещодавно суд не став карати львів’янку, яка під час карантину вийшла на роботу, щоб пошити маски.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter