Запропоноване урядом посилення карантину не діятиме без запровадження надзвичайного стану – експерти

Дата: 02 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Запропоноване Кабінетом Міністрів посилення карантинного режиму, зокрема заборона перебувати в громадських місцях без одягнутої маски чи респіратора й заборона відвідувати парки та сквери, якщо ви не вигулюєте домашніх тварин, не матиме сили без запровадження в країні надзвичайного або воєнного стану. 

Таких висновків дійшли експерти Центру спільних дій. 

Кабмін планує посилити обмеження для боротьби з пандемією. Серед новинок від заборони перебувати у громадських місцях…

Опубліковано Центр спільних дій Четвер, 2 квітня 2020 р.

Вони нагадали, що запропоновані українськими урядовцями обмеження вже діють в Італії та низці інших найбільш постраждалих від пандемії коронавірусу держав.

“Хоча в Україні ситуація зараз не критична, але діяти на випередження завжди мудріше, ніж усувати наслідки біди. Утім, усі ці заборони влада намагається застосувати без єдиного правового механізму, який дозволяє обмежувати на деякий час права людей”, – додають експерти.

Так, забезпечувати примусову обсервацію українців, що приїхали з-за кордону, згідно з Конституцією, можна лише в умовах надзвичайного чи воєнного стану, а тому правоохоронці чи будь-хто інший не мають легальної змоги без рішення суду силоміць утримувати людину на лікуванні чи карантині. Такі дії, як запевняють експерти, можна трактувати як незаконне позбавлення волі. Те саме стосується й обмеження свободи пересування людей вулицями чи відвідування ними парків, адже наразі влада не має на це жодних правових підстав.

“Запровадження надзвичайного стану такі обмеження легалізує і дозволяє державі застосовувати примус до тих, хто не хоче дотримуватися встановлених обмежень по добрій волі. Тому, якщо, на думку медиків та епідеміологів, і справді варто обмежити права людей, президент має виконати свій конституційний обов’язок – ініціювати запровадження надзвичайного стану. Інакше ані нові обмеження, ані вже запроваджені не дадуть очікуваного ефекту. Правила не діють, якщо неможливо забезпечити їхню обов’язковість для всіх”, – підсумовують експерти. 

Нагадаємо, що станом на 2 квітня в Україні налічили вже 804 випадки зараження коронавірусом. Уперше коронавірус виявили вже й у Збройних силах.

Напередодні Кабінет Міністрів оприлюднив перелік додаткових обмежень для протидії поширенню інфекції, які планує затвердити найближчим часом. Серед них, зокрема, заборона на перебування в громадських місцях без одягнутої маски чи респіратора, а також переміщення групою понад дві особи, крім випадків службової необхідності та супроводу дітей.

Як відомо, задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Кабмін також ухвалив рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України, а парламент запровадив покарання за порушення карантину. Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції. 

Раніше ZMINA розповідала про те, що передбачає введення надзвичайного стану.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter