У столиці відновили скляний купол Будинку вчителя, який був пошкоджений вибухом

Дата: 10 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У Києві за підтримки США відновили скляний купол Київського міського будинку вчителя, який був пошкоджений внаслідок вибуху російської ракети у жовтні 2022 року. 

Про це розповів міський голова Віталій Кличко, який оглянув відновлений купол разом з посолкою США в Україні Бріджит Брінк.

Фото: Віталій Кличко

Будинок учителя зазнав пошкоджень 10 жовтня 2022 року внаслідок вибуху ракети на перехресті бульвару Тараса Шевченка та вулиці Володимирської. Скляний купол будівлі був практично знищений.

За словами Кличка, одразу після вибуху фахівці “Київекспертизи” обстежили будівлю та вжили заходів задля її збереження, оскільки вона є пам’яткою архітектури національного значення.

Купол відновили за грантової підтримки Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини в Україні, а також Світового фонду пам’яток та посольства США в Україні.

Фото: Віталій Кличко

У 2023 році місто підписало меморандум зі Світовим фондом пам’яток щодо невідкладних протиаварійних та ремонтних робіт на куполі й даху Будинку вчителя. Роботи розпочали в листопаді 2023 року.

Будівлю спорудили ще в 1912 році і вона стала Педагогічним музеєм. 20 листопада 1917 року саме там проголосили створення Української Народної Республіки. Також там був ухвалений історичний документ – IV Універсал про незалежність України у 1918 році.

Нагадаємо, що у період із 24 лютого 2022-го до 25 квітня 2024 року РФ зруйнувала або пошкодила 1062 об’єкти культурної спадщини. З них пам’яток національного значення – 123, місцевого значення – 864, щойно виявлених об’єктів культурної спадщини – 75.

Найбільше памʼяток культурної спадщини пошкоджено або зруйновано на Харківщині (299), Херсонщині (144), Донеччині (125), Одещині (115), Чернігівщині (71) та в Київській області й Києві (69).

Міністерство культури та інформаційної політики ввело в дослідну експлуатацію інформаційно-комунікаційну систему обліку нерухомих об’єктів культурної спадщини України “Державний реєстр нерухомих пам’яток”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter