“Стало легше в дечому”: воєнкори прокоментували зміни в роботі на лінії фронту

Дата: 10 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Редакція наказу №73 від 3 лютого 2024 року щодо доступу журналістів на фронт, яку писав тоді ще Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, в певних аспектах полегшила роботу воєнним кореспондентам.

Про це в коментарі “Детектору медіа” сказали журналістка Bihus.info Анна Калюжна та воєнний кореспондент Стас Козлюк під час Bucha Journalism Conference 2024.

Джерело: pexels.com

За словами Калюжної, у новому наказі медійники отримали інструментарій, який дозволяє апелювати до, на їхню думку, безпідставних відмов у доступі на лінію фронту.

“Стало легше в дечому – там є така чарівна пігулка, як написати запит на роботу в “червоній” зоні в Міноборони. Там, де було суперпросто працювати, там все так і є, — це на “Хортиці”. А там, де ми не могли працювати, з’явилась можливість написати запит в Міноборони”, – сказала вона.

Після цього Міноборони, якщо вважає, що туди мають потрапити журналісти, видає розпорядження надати відповідний дозвіл.

“Тобто з’явився інструмент, і це дуже важливо. І з цим інструментом, я вважаю, що на ОСУВ “Південь” після зміни керівництва ми теж зможемо працювати”, – уточнила журналістка.

Козлюк вважає, що доступ до зони бойових дій полегшило те, що відтепер командири підрозділів не відповідальні за життя та здоров’я журналістів. Тож, якщо доступ забороняють під таким приводом, медійник має до чого апелювати.

Він вважає, що під приводом ризиків і загроз для здоров’я та життя об’єктивно можна увесь фронт закрити для журналістів.

“Тобто я розумію, чому військові не хотіли нас допускати кудись, – бо їм потім відповідати… Ми, журналісти, свідомі того, куди ми їдемо, розуміємо ризики, розуміємо, що нас може поранити або, не дай Боже, вбити, і ми відповідаємо за цей вибір, за своє життя та здоров’я. Якщо ми вже сюди їдемо, ми усвідомлюємо, що таке може статися. Тому ми просимо тільки про одне: дайте нам працювати. І я дуже щасливий, що в 73-му наказі оцю штуку поміняли”, – сказав Козлюк.

Нагадаємо, що українські журналісти ще минулого року скаржилась на те, що воєнкорам часто безпідставно відмовляють у доступі до фронту. Управління преси та інформації ЗСУ ініціювало внесення змін до 73-го наказу Головнокомандувача ЗСУ, який регулює ці питання.

З лютого 2024-го правила акредитації журналістів під час дії воєнного стану змінилися, зокрема продовжили термін дії прескарти та детально описали зони для роботи медіа.

Також у додатку №4 до наказу №73 йдеться про таке: Збройні сили України та інші складові сил оборони не є відповідальними “за безпеку, життя та здоров’я, забезпечення повернення, а також питання страхування життя, здоров’я та майна публічних осіб, до думки яких прислуховується громадськість (лідери думок, блогери тощо)”. Тобто за це особисто відповідає акредитований представник медіа.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що члени Медіаруху закликали усунути з посади керівницю Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталію Гуменюк, звинувативши в забороні висвітлювати воєнні злочини Росії в зоні її відповідальності. Вона заявила, що жодних порушень наказу №73 з її боку не було.

Згодом Генеральний штаб ЗСУ виключив Гуменюк із сил та засобів Центру стратегічних комунікацій Сил оборони Півдня. Виконувачем обов’язків начальника Об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони Півдня України став Дмитро Плетенчук, він також залишається речником Військово-морських сил Збройних сил України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter