Медіарух закликав звільнити комунікаційницю ОК “Південь”: Наталія Гуменюк відреагувала

Дата: 17 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Члени Медіаруху закликали усунути з посади керівницю Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталію Гуменюк, звинувативши в забороні висвітлювати воєнні злочини Росії в зоні її відповідальності. Вона заявила, що жодних порушень наказу №73 з її боку не було.

Про це пише “Детектор медіа”.

Наталія Гуменюк. Джерело: vikna.tv

У заяві, адресованій головнокомандувачу ЗСУ Олександру Сирському, міністру оборони Рустему Умєрову та начальнику Генштабу ЗСУ Анатолію Баргилевичу, медійники вимагають замінити Гуменюк “на більш компетентну особу і не допускати її до будь-якого керування комунікаціями”.

Водночас Медіарух вимагає забезпечити доступ журналістів до районів Херсонщини та сусідніх регіонів, де відбуваються ключові події, а також провести ревізію чинних правил роботи пресцентрів ОК “Південь” та об’єднаного новоствореного ОУВ “Таврія”.

Відповідну заяву станом на 17 квітня 2024 року підписали вже майже півтори сотні редакцій та журналістів.

Сама Гуменюк в інтерв’ю “Радіо Свобода” заявила, що в заяві Медіаруху наведено факти без доказів і жодного порушення наказу №73 Об’єднаний пресцентр півдня не припустився. За її словами, всі заходи проводилися відповідно до розпоряджень вищих штабів і відповідного наказу.

“Висвітлення відбувалося в надскладних умовах. І те, що закидається про невисвітлення наслідків трагедії Каховської ГЕС, – це абсолютна неправда. Було відпрацьовано понад 800 запитів протягом одного тижня одразу після підриву Каховської ГЕС у спрощеному порядку. Всі пресофіцери мого напрямку працювали оперативно, самовіддано і логічно, але з огляду на безпеку операцій”, – сказала Гуменюк.

Вона наголосила на тому, що під час війни “ми працюємо над тим, щоб безпека операцій була збережена”.

“Операція, як бойовий компонент стратегічного планування, перебуває у віданні командувача, і його рішення є визначальним”, – уточнила комунікаційниця.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що з лютого в Україні змінилися правила акредитації журналістів під час дії воєнного стану, зокрема продовжили термін дії прескарти та детально описали зони для роботи медіа.

Так, у додатку №4 до наказу №73 йдеться про таке: Збройні сили України та інші складові сил оборони не є відповідальними “за безпеку, життя та здоров’я, забезпечення повернення, а також питання страхування життя, здоров’я та майна публічних осіб, до думки яких прислуховується громадськість (лідери думок, блогери тощо)”. Тобто за це особисто відповідає акредитований представник медіа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter