В Україні змінили правила акредитації журналістів під час дії воєнного стану

Дата: 08 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

В Україні змінилися правила акредитації журналістів під час дії воєнного стану, зокрема подовжили термін дії прескарти та детально описали зони для роботи медіа.

Відповідні зміни до наказу №73 підписав Головнокомандувач ЗСУ, генерал Валерій Залужний, пише “Детектор медіа”.

Фото Євгенія Завгородного

Згідно зі змінами, оприлюдненими на сайті Міноборони, акредитованим представникам медіа дозволяється робота без супроводу в громадських місцях у “жовтій” зоні, до якої є вільний доступ цивільного населення, у межах маршруту, погодженого командувачем (командиром) угруповання військ.

Щоб отримати дозвіл, треба подати заяву акредитованого медійника, яку мають розглянути впродовж трьох календарних днів з моменту подання.

Робота окремих акредитованих представників медіа в “червоній” зоні може бути дозволена як виняток і виключно в супроводі відповідних посадових осіб.

Під час роботи в “червоній” зоні медійники зобов’язуються надати зібрані фото- та відеоматеріали на перевірку щодо наявності інформації з обмеженим доступом і погодити їх поширення та оприлюднення з відповідальною посадовою особою.

Документ докладно проаналізували експерти Інституту масової інформації (ІМІ). Вони назвали значним досягненням те, що у ньому вперше подано детальний опис зон, якого раніше не було.

Водночас однією з важливих змін є те, що з додатку №1 прибрали пункт 1.10, де йшлося про негайне припинення роботи представника медіа на військовому об’єкті “у разі виникнення ситуації, яка може загрожувати його життю та здоров’ю”, вважають в ІМІ.

Цей пункт, згідно з коментарем директорки ІМІ Оксани Романюк “Детектору медіа”, командири військових формувань часто використовували як привід відмовляти журналістам у доступі до “червоної” зони. У додатку №4 до наказу №73 йдеться про таке: Збройні сили України та інші складові сил оборони не несуть відповідальності “за безпеку, життя та здоров’я, забезпечення повернення, а також питання страхування життя, здоров’я та майна публічних осіб, до думки яких прислуховується громадськість (лідери думок, блогери тощо)”. Тобто за це особисто відповідає акредитований представник медіа.

Також серед затверджених змін – збільшення терміну акредитації медійників з шести до 12 місяців, а також можливість отримати акредитацію ЗСУ блогерами. Єдина умова – для цього їм потрібно бути зареєстрованими згідно із Законом “Про медіа” як суб’єкти у сфері онлайн-медіа.

На акредитацію блогери замість сканкопії посвідчення представника медіа мають подавати копію відповідного підтверджувального документа, виданого Нацрадою України з питань телебачення і радіомовлення України.У додатку 2 цього ж наказу міститься розширений перелік інформації не для розголошення. Зараз він складається з 18 пунктів, зокрема:

  • дійсні найменування військових частин (підрозділів) ЗСУ, інших складових сил оборони України, персональні дані військовослужбовців, які виконують бойові (спеціальні) завдання, координати місць їхнього розташування і зосередження;
  • бойовий та чисельний склад військових частин (підрозділів) ЗСУ, наявна кількість, тип бойової (спеціальної) техніки та її технічний склад;
  • місця (райони) зосередження, розгортання та відновлення боєздатності військових частин (підрозділів) ЗСУ з прив’язуванням до населених пунктів (географічних об’єктів);
  • поточні та майбутні плани (замисли) командувань (командирів), бойові (спеціальні) завдання та перебіг їхнього виконання військовими частинами (підрозділами) ЗСУ;
  • ефективність (досвід) застосування військовими частинами (підрозділами) ЗСУ, інших складових сил оборони України засобів ураження, тестової (спеціальної) техніки, а також способів ведення бойових (тактичних) дій;
  • розташування (місця розгортання) стартових (вогневих) позицій підрозділів протиповітряної оборони та результати виконання ними бойових завдань;
  • результати проведення операцій та ведення бойових дій військовими частинами (підрозділами) ЗСУ та інших складових сил оборони України, якщо така інформація не була поширена у відкритому доступі Генштабом ЗСУ або іншими складовими сил оборони України;
  • інформація про втрати бойової (спеціальної) техніки (танки, самохідні артилерійські установки, літаки, вертольоти, зенітно-ракетні комплекси, кораблі (катери), особливо іноземного виробництва) та особового складу, якщо така інформація не розміщувалась у відкритому доступі Генеральним штабом ЗС України та (або) іншими органами управління сил оборони України.

Нагадаємо, що востаннє правила для журналістів, які хочуть працювати в зоні бойових дій, змінювали в березні 2023 року.   

Зокрема, для журналістів запровадили прескарту нового зразка зі строком дії до шести місяців. Керівники та командири оперативно-стратегічних угруповань військ отримали право самостійно визначати зони для перебування представників ЗМІ в районі відповідальності. Також уточнили перелік інформації, яку не можна публікувати та поширювати.

Водночас в українській медіаспільноті висловили здивування тим, що про зміни дізналися з повідомлень в телеграм-каналах, попри налагоджену комунікацію з Міноборони.Тоді члени журналістської спільноти “Медіарух” відзначали, що більшість пропозицій, наданих Міноборони щодо покращення порядку акредитації журналістів для роботи в зоні бойових дій, не були враховані у змінах до наказу Головнокомандувача ЗСУ №73 “Про організацію взаємодії між Збройними силами України, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter