У парламенті планують тематичні слухання про деокупацію та реінтеграцію Криму – Корнієнко

Дата: 25 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Парламент планує провести різні комітетські слухання щодо деокупації та реінтеграції Кримського півострова, зокрема в таких сферах, як безпека, освіта, культура та екологія. 

Про це повідомив перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко під час форуму “Крим Wave” у Києві, передає кореспондент видання ZMINA

Олександр Корнієнко

За його словами, “ні в кого не виникає сумнівів, що Україна повертатиме Крим”.

“Нейтральні країни й навіть ворожі представники на зустрічах кивають головою і розуміють, що саме з Криму все почалося і має завершитися нашою перемогою… Повернення Криму – наше право. Там наші люди, наша земля. Ми бачимо дуже багато прикладів людей, які не здаються, яких Російська Федерація репресує. Але ми усіх їх витягнемо, повернемо, і буде надано належну оцінку на міжнародному рівні”, сказав Корнієнко.

Під час форуму він заявив, що після деокупації півострова він відвідає Судак, де багато відпочивав з батьками. 

“Ми обов’язково поїдемо на український та кримськотатарський Коктебельський фестиваль. Нехай тут будуть росіяни, білоруси, греки, які живуть у Криму, але в українському Криму”, додав він. 

Нагадаємо, українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вона закликає країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

22 квітня заступник глави МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року. 

24 лютого президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму.

Заступник голови Офісу президента України Ігор Жовква в інтерв’ю “Крим.Реалії” заявив, що компроміси щодо тієї чи іншої частини території України ніколи не стануть предметом перемовин з Росією. Також він зазначив, що зараз ніхто точно не скаже, як Крим буде повернутий під контроль Києва, але це точно відбудеться. За його словами, “дипломатичний шлях [повернення Криму] може доповнювати військовий”.

Раніше президент України Володимир Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

Як відомо, Центр журналістських розслідувань оприлюднив дані розташування військових об’єктів на півострові, що є легітимною ціллю для ураження. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Відомо, що українські міністерства та державні органи активно працюють над формуванням кадрового резерву для роботи після деокупації Кримського півострова.

Раніше ZMINA розповідала, як політики, лідери кримськотатарського народу та громадські експерти бачать процес реінтеграції звільненого Криму.

Напередодні Коаліція громадських організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих унаслідок війни, представила для української влади дорожню карту на 2023 рік з 10 пріоритетних кроків у сфері захисту прав людини. Документ містить заклик до держави спростити процедуру видавання документів для українців, що перебувають в окупації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter