Кримський політв’язень Сейтвелі Сейтабдієв не отримує меддопомоги в російській в’язниці. Понад місяць він не може потрапити до лікарів

Дата: 21 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Кримському політв’язню, фігуранту сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Сейтвелі Сейтабдієву росіяни не надають медичної допомоги у в’язниці Єльця Липецької області РФ.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на рідних кримчанина.

Сейтвелі Сейтабдієв

За даними правозахисного об’єднання, тюремні лікарі не реагують на скарги бранця Кремля до медсанчастини. Понад місяць чоловік не може потрапити на приймання до хірурга та окуліста. А після приймання лікаря-дерматолога йому так і не поставили точного діагнозу.

Повідомляється, що Сейтабдієва турбує сильний свербіж, через що він роздирає шкіру голови до крові. Йому не допомагають жодні препарати. Крім того, політв’язня турбують болі в спині та ліктях. 

За словами Сейтабдієва, співробітники правоохоронних органів, які приїжджають до в’язниці для слідчих заходів, можуть дозволити собі висловлювання, що ґрунтуються на міжнаціональній та релігійній неприязні.

Також кримчанин поскаржився на якість їжі та води. У в’язниці ув’язненим часто дають свинину, через що Сейтабдієв змушений харчуватися лише хлібом, зазначає “Кримська солідарність”.

У жовтні 2023 року правозахисники оприлюднили прізвища 22 представників окупаційної влади, які відмовляють у лікуванні кримським політв’язням. Серед цих фігурантів чорного списку є ті, чия бездіяльність призвела до загибелі бранців Кремля Джеміля Гафарова та Констянтина Ширінга. Правозахисники закликають країни вводити санкції проти порушників прав людини, щоб повернути Росію в межі міжнародного права. 

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонена, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення Кримського півострова.

27 березня  2021 року співробітники незаконних управлінь “ФСБ”, “МВС Росії” та “Росгвардії” провели в тимчасово окупованому Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів, зокрема в представників громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Загалом затримано 24 особи, серед них – громадянські журналісти Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв, Ремзі Бекіров.

У вересні 2021 року російський Південний окружний військовий суд продовжив арешт фігурантам справи кримських мусульман Сейтвелі Сейтабдієву, Акіму Бекірову, Рустему Сейтхалілову, Асану Янікову та Ескендеру Сулейманову до 15 грудня 2021 року.

У березні 2021 року незаконний “Верховний суд Республіки Крим” відмовив в апеляції фігуранту другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Асану Янікову. Адвокатка Сафіє Шабанова подала апеляцію на рішення незаконного “Київського районного суду” тимчасово окупованого Сімферополя, яке обмежувало право на ознайомлення з матеріалами справи Яникову.

У травні 2022 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону ухвалив обвинувальне рішення проти фігурантів другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Тофіка Абдулгазієва, Владлена Абдулкадирова, Іззета Абдуллаєва, Меджита Абдурахманова та Біляла Аділова. Терміни – від 12 до 14 років позбавлення волі.

Напередодні в Україні стартувала акція “Листи до вільного Криму”, у межах якої небайдужих співгромадян просять з 19 лютого до 19 травня включно писати листи підтримки бранцям Кремля, яких незаконно утримує Росія. Детальніше з інструкцією з написання листів до бранців Кремля можна ознайомитися за цим посиланням.

Ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чатбот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер. Українська влада неодноразово закликала європейських партнерів інвестувати у свою безпеку, постачаючи Збройним силам України зброю своєчасно та в достатній кількості.

19 лютого 2024 року Інститут вивчення війни (ISW) заявив, що затримування з наданням західної безпекової допомоги Україні допомагають Росії розпочати наступальні операції одразу на кількох ділянках фронту, щоб чинити тиск на українські сили на кількох напрямках. 

20 лютого 2024 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна не втратила б Авдіївку, якби “отримала всі артилерійські боєприпаси, необхідні для її захисту”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter