Відмовляють у лікуванні кримським політв’язням: правозахисники оприлюднили прізвища відповідальних за це представників окупаційної влади

Дата: 03 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Правозахисники назвали прізвища 22 представників окупаційної влади, які відмовляють у лікуванні кримським політв’язням: серед них є ті, чия бездіяльність призвела до загибелі бранців Кремля Джеміля Гафарова та Констянтина Ширінга.

Цей список оприлюднили 2 жовтня під час пресконференції Центр прав людини ZMINA та Кримська правозахисна група (КПГ).

Правозахисниця і волонтерка Вікторія Нестеренко. Джерело: ZMINA

На переконання правозахисників, цих людей треба внести до санкційних списків через порушення прав політв’язнів.

За словами менеджерки проєктів ZMINA Вікторії Нестеренко, у звіті виокремили категорії посадовців, які є злочинцями: судді, прокурори, омбудсмани, керівники місць позбавлення волі й керівники медичних закладів при Федеральній службі виконання покарань РФ (ФСИН РФ).

“Ми виокремили 22 посадовців, які ігнорують стан здоров’я політв’язнів та не надають їм допомоги”, – наголосила вона.

Правозахисниця нагадала, що на початку нинішнього року через відсутність медичної допомоги в російських в’язницях померли двоє українських політв’язнів – Джеміль Гафаров та Констянтин Ширінг. Обидва мали складні хронічні захворювання, в умовах СІЗО стан їхнього здоров’я погіршувався. Попри це адміністрація постійно відмовляла їм у госпіталізації й забороняла передавати їм ліки. Посадовці, які причетні до їхньої загибелі, не були притягнуті за це до жодної відповідальності.

За даними правозахисників, зараз у неволі в РФ та на окупованих територіях перебуває щонайменше 21 політв’язень із критичним станом здоров’я. Вони потребують негайного лікарського обстеження, кваліфікованої медичної допомоги, а в деяких випадках – оперативного втручання.

Нестеренко нагадала, що, згідно з міжнародними правовими нормами, ненадання меддопомоги людям у місцях позбавлення волі може прирівнюватися до тортур. До того ж в’язні перебувають у жахливих умовах утримання, через що хронічні хвороби загострюються.

Однак російська влада не тільки не карає службовців та силовиків, які свідомо не надають допомоги хворим політв’язням, а й, навпаки, робить усе для того, щоб приховати злочини цих людей. Безкарність і бездіяльність сприяють новим і новим злочинам, переконана дослідниця КПГ Ірина Сєдова.

Вона озвучила прізвища кількох людей, які, зокрема, причетні до загибелі в неволі кримських політв’язнів. Це Павленко Павло Володимирович, начальник “Федеральної казенної установи охорони здоров’я “Медико-санітарна частина № 91” Федеральної служби виконання покарань (місто Сімферополь)”. У правозахисників є докази його бездіяльності в справі Гафарова.

Також це Бернгардт Наталія Іванівна, майор внутрішньої служби в РФ. Причетна до ненадання медичної допомоги кримському політв’язню Володимиру Дудці, коли він перебував під слідством у СІЗО міста Сімферополя.

Ще один – Бережной Cергій Володимирович, начальник СІЗО-1 у Сімферополі. Постраждалими від неналежних умов тримання в СІЗО-1 можуть вважатися Джеміль Гафаров, Олег Приходько, Галина Довгопола, Ірина Данилович, Амет Сулейманов та інші кримські політв’язні.

На пресконференції правозахисники розповіли, що передадуть інформацію та докази щодо всіх злочинців, причетних до ненадання меддопомоги політв’язням, до державних органів для відкриття кримінальних проваджень і накладення санкцій.

Також список передадуть представникам країн Євросоюзу та США для занесення цих осіб до санкційних списків на міжнародному рівні.

Більше про становище політв’язнів, які мають серйозні захворювання, в окупованому Криму читайте в матеріалі ZMINA

Список Гафарова-Ширінга: як Росія вбиває політв’язнів у Криму

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter