В РФ журналіста, який зробив репост публікації про події в Бучі, можуть відправити за ґрати на 10 років

Дата: 27 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У російському Хабаровську журналіста Сергія Мінгазова затримали за репост публікації про окупацію росіянами та вбивство українського цивільного населення в місті Буча. За це медійника можуть відправити до в’язниці на 10 років.

Про це інформує “Радіо Свобода”. 

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Як пише видання, Мінгазов зробив репост у телеграм-каналі “Хабаровская Мингазета”.

Тепер, за словами адвоката Костянтина Бубона, влада звинувачує журналіста у поширенні “фейків” про російську армію “за мотивами політичної, ідеологічної, расової, національної чи релігійної ненависті чи ворожнечі“. За цією кваліфікацією кримінальної статті 280.3 Мінгазову загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до 10 років.

Центральний районний суд Хабаровська призначив засідання щодо обрання запобіжного заходу для журналіста на 27 квітня. Наразі Сергій Мінгазов перебуває у міському ізоляторі тимчасового утримання.

Повідомляється, що журналіст пише для видань Forbes та “Амурський бульвар”, а також веде кілька телеграм-каналів, де публікує регіональні новини. Раніше він також співпрацював із “Відомостями”, “Комерсантом”, ТАРС, “Комсомольською правдою” та іншими виданнями.

У виданні зазначають, що “фейками” та “дискредитацією” російські суди визнають фактично будь-яку інформацію про війну в Україні, яка суперечить офіційній позиції російської влади. Відповідні статті з’явилися у Кримінальному кодексі невдовзі після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. За підрахунками ЗМІ, за кримінальними статтями про “фейки” та “дискредитацію” засудили вже понад 130 осіб.

Нагадаємо, у березні поточного року в Росії жителя Краснодара Олександра Сомрякова, засудженого до шести років колонії за статтею про поширення “фейків” про російську армію, позбавили громадянства: для чоловіка воно було набутим – він уродженець Молдови.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter