Верховна Рада просить світ визнати депортацію кримських татар геноцидом

Дата: 08 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада закликала іноземні держави та міжнародні організації визнати депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом та приєднатися 18 травня до вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Відповідне звернення до 80-х роковин депортації кримських татар Рада ухвалила в середу, 8 травня 2024 року, інформує Представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

Український парламент закликає міжнародну спільноту:

У представництві президента назвали цю постанову “важливим кроком на шляху до відновлення історичної справедливості та визнання злочину депортації радянським тоталітарним режимом злочином”.

Раніше МЗС України також закликало партнерів визнати геноцидом депортацію кримськотатарського народу в 1944 році та вимагає від Росії припинити порушення прав людини в окупованому Криму.

 

Як відомо, з 18 до 20 травня 1944 року в Криму тривала депортація кримських татар. За два дні з півострова радянські силовики насильно переселили до 194 тисяч осіб.  Геноцидом депортацію кримських татар визнали Україна, Естонія, Грузія, Латвія, Литва, Канада та Польща.

Щорічно в Криму з нагоди роковин Дня пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу відбувалися масові заходи, зокрема жалобний мітинг у центрі кримської столиці. Утім, після військової операції Росії із захоплення Кримського півострова проведення подібних акцій у центрі тимчасово окупованого Сімферополя росіяни заборонили.

Комуністичний режим СРСР та згодом Росія цілеспрямовано поширювали протягом десятиріч міф про кримських татар щодо “зради”. І сьогодні країна-окупантка використовує цей наратив для поширення мови ворожнечі, утисків та розбрату в тимчасово окупованому Криму.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що організація розробила проєкт створення пам’ятника жертвам геноциду кримськотатарського народу. Над ним зараз ведеться робота, обговорюється місце розміщення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter