Шість країн засудили репресії проти кримських татар

Дата: 18 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Україна, Естонія, Грузія, Латвія, Литва та Польща засудили репресії проти кримських татар, які в минулому влаштовувала влада СРСР, а сьогодні на окупованому півострові вчиняє керівництво РФ.

Спільну заяву опублікували на сайті українського МЗС.

Міністри закордонних справ шістьох країн нагадали, що лише в перші роки вигнання померла майже половина всіх депортованих кримських татар, а період заборони повертатися до Криму тривав до 1989 року та супроводжувався цілеспрямованою мовною і культурною асиміляцією.

“Трагедія кримськотатарського народу повторилась у 2014 році, коли Російська Федерація захопила і незаконно спробувала анексувати Крим, який є невід’ємною частиною України. Не випадково Росія, яка глорифікує сталінський тоталітарний режим, продовжує свою злочинну політику у ХХІ столітті в тимчасово окупованому Криму: це заборона Меджлісу кримськотатарського народу, систематичні репресії, переслідування і порушення прав кримських татар, які чинили опір російській збройній агресії проти територіальної цілісності України. Це змусило  тисячі кримських татар, корінний народ Криму, покинути свої домівки і виїхати до материкової України”, – наголосили міністри. 

Очільники МЗС Естонії, Грузії, Латвії, Литви та Польщі засудили агресивну політику РФ щодо України та нові репресії проти кримськотатарського народу. 

“Вшановуємо пам’ять численних безневинних жертв сталінської депортації кримськотатарського народу. Висловлюємо підтримку кримськотатарському народу в його боротьбі за свої права. Наголошуємо на непорушності суверенітету, територіальної цілісності в міжнародно визнаних кордонах і політичної незалежності України”, – йдеться в заяві. 

Як відомо, з 18 до 20 травня 1944 року в Криму тривала депортація кримських татар. За два дні з півострова радянські силовики насильно переселили до 194 тисяч осіб.  Геноцидом депортацію кримських татар визнали Латвія та Литва.

Читайте докладніше: “Як радянська влада депортувала кримських татар”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter