У Росії позбавили громадянства фігуранта справи щодо “фейків” про армію

Дата: 20 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У Росії жителя Краснодара Олександра Сомрякова, засудженого до шести років колонії за статтею про поширення “фейків” про російську армію, позбавили громадянства: для чоловіка воно було набутим – він уродженець Молдови.

Про це повідомили в телеграм-каналі проєкту “Политзек-Инфо”.

Джерело: Политзек-Инфо

Позбавлення громадянства Сомрякова, ймовірно, перший відомий випадок застосування нового закону РФ, згідно з яким засуджених за статтями про військові “фейки” або “дискредитацію” російської армії можна позбавляти набутого російського громадянства, підкреслили в повідомленні.

Рішення про позбавлення чоловіка громадянства ухвалило ГУ МВС у Краснодарському краї ще 12 лютого 2024 року.

У квітні 2023 року Первомайський райсуд Краснодара засудив Сомрякова до шести років колонії. Приводом для переслідування чоловіка стали його публікації про російську атаку на пологовий будинок і драмтеатр у Маріуполі, а також про масові вбивства російськими військовими мирного населення України, зокрема в Бучі під Києвом.

Нагадаємо, що у квітні 2023 року Володимир Путін підписав нову редакцію закону “Про громадянство”, згідно з якою засуджених за статтями про військові “фейки” або “дискредитацію” російської армії – стаття 280.3 кримінального кодексу РФ – можна позбавляти набутого російського громадянства. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Росії дозволили конфіскацію майна в засуджених за такими кримінальними статями, як поширення “фейків” про російську армію, дезертирство, невиконання наказу, участь у небажаній організації, а також “публічні заклики, спрямовані проти безпеки держави”.

Всього впродовж 11 місяців 2023 року в Росії порушили 135 кримінальних справ за статтею про “фейки” про армію, з них 79 справ проти 70 осіб скерували до судів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter